SANITAT

Salut va detectar l'any passat sis casos nous d'infecció de VIH

S’oferirà de manera gratuïta el test ràpid de detecció d’infecció del virus

Salut va detectar l'any passat sis casos nous d'infecció de VIHARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant l’any 2017 es van notificar sis casos nous d’infecció de VIH a Andorra, segons dades de l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del ministeri de Salut, una xifra que suposa una taxa d’incidència de 7,57 casos nous per cada 100.000 habitants. Aquests valors són similars als dels dos països veïns, amb una taxa de 7 casos per part d’Espa­nya i de 7,8 casos nous per cada 100.000 habitants en el cas de França. Tanmateix, la taxa andor­rana es troba per sota de les de Portugal, on la taxa és de 10,3 casos nous. Al Principat hi ha un total de 75 casos de sida registrats, d’entre els quals el 82,66% són homes i el 17,34% corresponen a dones. La prevalença dels casos el 2017 se situa en el 0,102%.

Segons les dades de Salut, el principal factor de risc pel que fa a la via de contagi va ser la conducta sexual de risc, és a dir, les relacions sexuals sense protecció, sent el 67% dels casos. El 49,21% d’aquests correspon a pràctiques heterosexuals, el 46,03%, a homosexuals, i el 4,76%, a bisexuals.

Test gratuït de detecció

El ministeri de Salut va anunciar ahir noves mesures adreçades a la població respecte a la informació i detecció de la malaltia, que entraran en vigor el 3 de desembre. Així, s’oferirà la possibilitat de realitzar un test ràpid de detecció d’infecció per VIH de manera gratuïta. La prova es realitzarà als serveis de consulta jove dels diferents CAP del SAAS i serà ràpida i totalment confidencial. Els pacients que desitgin fer el test rebran el consell assistit per part del personal d’infermeria, que els assessorarà sobre la prova que es realitza mitjançant una punxada de sang al dit. Així, aquestes persones podran fer una adequada valoració individual i personal del risc i les implicacions que suposa un eventual resultat positiu. Una altra de les novetats amb motiu de la celebració del Dia mundial contra la sida és que Salut posarà en marxa l’ampliació a totes les edats dels serveis que ofereix la consulta jove sobre salut sexual. Les demandes d’informació es podran fer al centre d’atenció primària de qualsevol parròquia.

tracking