temporada d'hivern

Més eines de control al turisme jove del Pas

Els operadors avancen que les polseres identificatives dels seus clients també aportaran diverses dades personals per millorar la seguretat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La present temporada d’hivern comptarà amb nous mecanismes per controlar els grups dels turistes que visitin el Pas de la Casa a través d’operadors estrangers. Així ho va destacar ahir el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, després de la reunió de la taula transversal per a la millora de l’oci nocturn al Pas de la Casa. El mandatari encampadà va explicar que les noves mesures han sorgit arran de les propostes, precisament, dels operadors turístics. Aquests, va recordar, “l’any passat ja van fer l’aportació de les polseres identificatives” dels seus clients per saber l’agència a través de la qual arribava el turista. “Aquest any han fet un pas més enllà i demanen que la polsera no tan sols identifiqui l’operador, sinó que també identifiqui la persona que la porta”, va subratllar Torres.

En concret, les noves polseres també inclouran el nom del seu portador, el lloc on dorm i el número de telèfon del guia que té assignat. “D’aquesta manera, si [el turista] té mai algun problema els agents podran ser més actius”, va afirmar Torres, i ho va exemplificar “a l’hora de poder acompanyar la persona al lloc on està allotjat”. Amb tot, el cònsol va reconèixer que no tots els operadors “han establert el compromís que ho faran”, i va considerar que “si aquest any la polsera identificativa de la persona no està al 100%, probablement de cara a l’any vinent sí que serà un fet consumat”. De fet, Torres va avançar que a principi de gener del 2019 hi ha prevista una nova trobada amb els operadors en què el ministre de Turisme, Francesc Camp, “dirà que estaria bé que portessin aquesta polsera”.

Més vigilància privada

En paral·lel a la nova polsera identificativa, el cònsol major d’Encamp va recordar el fet que l’any passat alguns operadors turístics van contractar vigilància privada per controlar els seus clients. Torres va assenyalar que aquesta temporada els operadors volen fer la vigilància privada “extensiva a tota la resta que no ho va fer l’any passat”. “La predisposició per part dels operadors hi és”, va remarcar. Així doncs, el mandatari encampadà va explicar que “aquest servei privat faria rondes pel Pas de la Casa per controlar les sortides dels locals d’oci nocturn”, i que estaria “coordinat i en connexió constantment” amb el cos de policia present al Pas de la Casa. En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, es va congratular per “la conscienciació molt important” dels operadors turístics amb l’objectiu d’evitar els aldarulls nocturns. “Han estat idees que són positives i que són ben rebudes per tot­hom”, va afegir.

Pel que fa al reforç policial al Pas durant la campanya d’hivern, Espot va anticipar que “es farà el mateix que les últimes temporades”. És a dir, va continuar, “no només hi haurà durant el dia els agents de la policia que estan fixos al despatx del Pas de la Casa, sinó que a més a més hi haurà sempre una patrulla itinerant i durant la nit hi haurà sempre dues patrulles itinerants”. El titular d’Afers Socials va explicar que aquest augment de la presència policial tindrà lloc al llarg de “les setmanes de major afluència turística i més complicades perquè venen grups amb operadors que poden generar certes complicacions”. Xavier Espot va manifestar que aquest control policial podrà ser encara més efectiu quan la llei de seguretat pública entri en vigor, que “si tot va bé al gener ho estarà”. Tot un seguit de mesures que, per a Torres i Espot, han d’ajudar a reduir els comportaments incívics al Pas de la Casa.

En aquest sentit, el cònsol major es va congratular per la davallada dels conflictes nocturns al llarg dels últims anys i va apuntar que les intervencions policials es van reduir entre un 10% i un 15% durant la temporada passada en comparació amb l’anterior.

Precisament, el comú d’Encamp també va presentar ahir el manual de bones pràctiques per a l’oci nocturn del Pas. Es tracta d’una guia que, sota l’eslògan Al Pas com a Casa, es dirigeix a turistes, restauradors i locals d’oci a través de diferents recomanacions per facilitar la convivència. Torres va dir que es distribuiran 5.000 exemplars entre diferents establiments del Pas de la Casa.

Més eines de control al turisme jove del Pas

tracking