x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Administració

Uns 200 funcionaris van cometre irregularitats a la Mútua amb baixes

La quantitat pendent de recuperar és de prop de cinquanta mil euros
Membres de la plataforma sindical en una reunió amb Govern.

Les anomalies amb la Mútua impliquen 200 funcionaris

Membres de la plataforma sindical en una reunió amb Govern.

Les anomalies amb la Mútua impliquen 200 funcionaris

Les anomalies amb la Mútua impliquen 200 funcionaris

Les anomalies amb la Mútua impliquen 200 funcionaris

Actualitzada 26/11/2018 a les 12:13
Fins a 195 funcionaris han comès irregularitats en les baixes laborals i van arribar a ocasionar un forat d’uns 254.000 euros a la Mútua. Les males praxis es van començar a desenvolupar gairebé des del primer moment i inclouen diversos àmbits. El més habitual (amb més de la meitat dels casos) passa perquè els funcionaris van rebre dues vegades el sou quan estaven de baixa, una pagada per la CASS i una altra per la Mútua, i no van avisar que havien cobrat per duplicat. Un 40% no va presentar la documentació que la CASS li demanava per la baixa, fet que va provocar que la Seguretat Social no compensi la Mútua un cop el funcionari ja ha cobrat el salari. Les altres dues casuístiques són anecdòtiques en casos molt puntuals i fan referència als que tenen un assegurança amb una altra empresa (com consellers o gent autoritzada per Govern) i les situacions en què la CASS decideix que s’ha de donar l’alta a un funcionari però aquest decideix no incorporar-se a la feina. En aquest cas, la Mútua paga però la Seguretat Social es nega a compensar en entendre que és un frau.
Els sindicats van fer públic ahir l’informe de les irregularitats amb el balanç a 31 de desembre del 2017. Llavors s’havien acumulat fins a 254.000 euros de forat, dels quals se n’havien recuperat 173.000 i quedaven 81.000 de pendents. Fonts properes al cas van indicar que la realitat actual, en l’última revisió del cas, indica que queden encara una setantena de funcionaris que encara no s’han regularitzat (o no han tornat els salaris dobles) i que el forat actual és d’uns 50.000 euros. Els gestors de la Mútua van decidir donar fins al 31 de desembre d’enguany als afectats perquè tornin els diners. Quan arribi la data caldrà decidir si se’ls porta a la Batllia.

Les xifres fetes públiques ahir pels sindicats van ser el motiu que va provocar la guerra entre els diversos col·lectius de treballadors, i que els cossos especials vagin per una banda i els funcionaris de Govern i els professors, per l’altra. Dels 195 funcionaria afectats crida l’atenció l’altíssim nombre de policies respecte a la quantitat de membres que té el cos. Concretament hi ha 39 implicats quan els cos tenia aproximadament unes 330 persones inscrites a desembre del 2017. El càlcul percentual mostra com entre el deu i el dotze per cent dels policies es troben entre aquells que han comès anomalies amb les baixes. Professors i membres de l’administració general ho van explicar i va esclatar el conflicte.
 
LA PLATAFORMA DE SINDICATS ANUNCIA 'GUERRA' PER LA MÚTUA
La plataforma de funcionaris va anunciar ahir que arriben temps de tensió a la Mútua “si no es dona resolució immediata als serveis que necessiten els socis mutualistes”. El col·lectiu està integrat pels sindicats de policia, bombers, agents penitenciaris, duana i USdA. En el comunicat en què s’anuncien els temps de guerra, la plataforma també diu que defensa els interessos dels “treballadors representats del cos general, cos d’Educació i de Justícia”, tot i que els sindicats d’aquests col·lectius no tan sols no formen part de la plataforma, sinó que hi ha un enfrontament evident de les respectives agrupacions de treballadors.

La plataforma anuncia que a la Mútua “no s’ha respectat l’equilibri econòmic i financer, ni amb l’adquisició de deute de l’Estat per valor de 600.000 euros, ni en l’aportació obligatòria dels mutualistes, ni en el respecte d’una entitat sense ànim de lucre constituïda sota els principis de solidaritat i ajuda mútua”. La plataforma afegeix que “no s’ha respectat el principi d’igualtat entre els empleats amb la intenció d’assegurar una convivència harmoniosa i evitar greuges comparatius en un tema tan cabdal com la salut”. En el text s’anuncia que avui portarà una sèrie de mesures a la reunió de la Mútua i adverteix que “emprendrem totes les mesures legals necessàries i possibles” si no s’accepten les seves peticions.
La plataforma ha anunciat els representants sindicals i els seus suplents en les reunions de la Mútua. Els primer titular és Toni Molné Oviedo, amb Lluís Orona Sanz i Dolors Iglesia Ramos com a suplents. La segona titular és Anna Papió Bertran, amb David Barbosa Padín i Jean Pascal Guil com a suplents. L’últim titular és Joan Torra Vinyal, amb Gabriel Ubach i Israel Amigó de suplents.
Etiquetes
Veure’n més
28
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts