Afers socials

El servei per a dones maltractades registra 122 casos nous

El departament d'atenció a les víctimes de violència de gènere ha atès entre gener i octubre 15 casos més que durant tot el 2017

Els servei per a dones maltractades registra 122 casos nousSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d'atenció a les víctimes de violència de gènere ha atès entre gener i octubre 268 dones, 122 de les quals es tractaven de casos nous, 15 més que durant tot l'any 2017. Les dades presentades pel ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, i MireiaPorras, cap del departament d'igualtat, mostren la tendència de creixement en la detecció dels casos de violència masclista detectats, des del 2016, "no han augmentat els casos, sinó la capacitat d'atendre les víctimes, gràcies als protocols d'actuació", ha asseguratPorras. Entre les dones ateses entre gener i octubre, 97 eren casos de prevalença i 49 ja havien estat ateses amb anterioritat i han tornat a acudir al servei d'atenció. Aquest any no s'ha atès a cap menor d'edat, a diferència de l'any passat, quan va haver-hi dues. Dels 268 casos actius, 168 dones han estat víctimes de maltractament físic, 156 socials, 138 de maltractament econòmic i 60 de sexual. No obstant això, MireiaPorrasha remarcat que la detecció del maltractament de caràcter sexual "és més complicat, ja que hi ha moltes vegades queles mateixes víctimesno ho detecten com a tal" i ha recordat que tots els casos han rebut maltractament psicològic, ja que és el primer estat de la violència de gènere, del qual en deriven tots els altres.

Pel que fa a les dades policials, entre octubre de l'any passat i fins aquest any han augmentat, un 3% les denuncies per maltractament.163 de les 268 dones que van arribar al servei d'atenció no van denunciar, mentre que un 97 si que van decidir fer-ho. "Això es deu a la dificultat que presenten algunes dones, per por a represàlies i canvis en el seu cercle social", segons ha explicat el ministre Xavier Espot. D'una altra banda, han augmentat també un 5,5% els detinguts per violència de gènere, no obstant això les intervencions han disminuït un 25%. "Això no obeeix a un increment de la violència, sinó que denota que el servei d'atenció és cada cop més conegut", ha assegurat Espot.

Dades demogràfiques de les dones ateses

Pel que fa a la nacionalitat de les dones que han acudit al servei d'atenció, les espanyoles són el grup més nombrós, seguides de les portugueses i les dones procedents d'Amèrica Llatina, Àfrica i països de l'est. Les dones de nacionalitat andorrana se situen en quart lloc i les franceses en cinquè. "No obstant això, la violència de gènere no és pròpia de cap Estat, sinó que és el resultat de la societat patriarcal", ha recordat MireiaPorras. Pel que fa al rang d'edat, la majoria de dones que estan al servei d'atenció se situen entre els 28 i 39 anys, seguides per les de les edats compreses entre 40 i 51 anys i després per les noies entre 16 i 27anys.

tracking