Política

Pintat critica que el Govern negociï amb la UE abans de les eleccions

El conseller lauredià es mostra “sorprès” perquè l’executiu hagi planificat trobades am Brussel·les fins al juny de l’any que ve

Pintat critica que el Govern negociï amb la UE abans de les eleccionsCONSELL GENERAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les diferències entre DA i Unió Laurediana-Consellers independents de la Massana sobre com i quan s’han d’encarar les negociacions de l’acord d’associació amb la UE són cada vegada més grans i més evidents. El president del grup mixt, Josep Pintat, va criticar ahir després de la sessió al Consell General que l’executiu segueixi negociant amb Brussel·les malgrat l’acostament de les eleccions nacionals i europees de l’any que ve. El polític lauredià, que ahir va tornar a reclamar els informes d’impacte sobre la qüestió relacionada amb el subsidi d’atur, va admetre estar “sorprès” per la decisió de l’executiu, que va ser anunciada per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la comissió d’Exteriors.

El líder dels consellers lauredians i massanencs va explicar que els representants van ser informats que fins al juny de l’any que ve estan previstes trobades amb les autoritats comunitàries i, de fet, una se celebrarà a final d’aquest mateix mes. Pintat va lamentar que si l’agenda segueix vigent, les negociacions es faran amb un Govern “en funcions i no ho trobo correcte”. Pintat va afirmar que no comparteix “les formes” de l’executiu a l’hora d’encarar les negociacions. Fa unes setmanes, l’executiu va insistir que abans dels comicis no es prendrà cap decisió que pugui comprometre un futur Govern.

Els representant insisteix a aturar les negociacions fins després de les eleccions, com ja van demanar durant el debat d’orientació política, perquè creuen que la manera com s’ha de plantejar l’acostament a Europa serà un debat molt present a la campanya. “Em sembla que si els ciutadans estan cridats a les urnes, aquest serà un tema de discussió o de debat”, va manifestar Pintat. El polític va aprofitar la seva intervenció a l’hora de votar el projecte de llei de suplement de crèdit per pagar els 7,5 milions d’euros de les transferències als comuns del 2017 i va demanar a Martí que faciliti els estudis d’impacte als quals es va comprometre. Pintat va exigir a Martí “complir la seva paraula”. “Potser volen continuar amagant la realitat i qui dia passa any empeny”, va manifestar el president del grup mixt, que va exigir al cap de Govern “complir” la paraula.

En el moment de la rèplica, Martí, que inesperadament es va veure sorprès pel parpelleig dels llums de colors, va aprofitar l’avinentesa per respondre a Pintat afirmant que proporcionarà els estudis “si pot ser” aquesta setmana, “amb tota la claror que permetin els informes per aclarir que nosaltres no amaguem res ni tenim la intenció de fer-ho en un futur”.

Una posició “ambigua”

Martí va retreure a Pintat que fes aquest comentari en ple debat sobre les transferències. “Vostè, senyor Pintat, ho aprofita tot”, va dir el cap de Govern, que més tard va ser interpel·lat un altre cop per Pintat, de manera concisa. “La seva intervenció em sembla molt bé. Quan rebi els informes, tota la seva intervenció tindrà credibilitat”, va etzibar el lauredià, que es mostra molest amb “l’ambigüitat” sobre els passos del Govern amb Europa.

L'A PROPOSA QUE LES UNIONS CIVILS S'ANOMENIN "CASAMENTS"

Liberals (L’A) va proposar ahir que els matrimonis civils i les unions civils passin a anomenar-se “casaments”. La consellera general del partit, Judith Pallarés, va fer la proposta en el marc del debat de la presa en consideració de la proposició de llei qualificada de la persona i de la família, que es debatrà en comissió. Si bé Pallarés es va mostrar més aviat pessimista per tirar endavant el nou text pel temps que queda de legislatura, la consellera creu que d’aquesta manera la legislació ja no serà “discriminatòria”. El text de les unions civils es va aprovar amb la finalitat de donar una escletxa als casaments entre parelles homosexuals, però sense haver de denominar-los amb el mot matrimonis, que té una connotació canònica. RETRETS PER L’EMBÚS AL CONSELL El debat sobre la proposició va anar derivant cap a una sèrie de retrets entre DA i les conselleres generals Judith Pallarés i Rosa Gili, per l’embús legislatiu i la falta de temps per treballar les lleis a les acaballes de la legislatura. A aquesta picabaralla es van afegir la consellera de DA Maria Marticella, que va amenaçar membres de l’oposició de “posar-los vermells” pel seu comportament a les comissions. Pere López va criticar DA per “passar el corró” i Sindicatura per “posar la alfombra vermella als demòcrates”, una acusació que va arrossegar el síndic general, Vicenç Mateu, a negar-ho.

tracking