problemàtica de la vivenda

Espot insta a moderar el preu dels lloguers

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior afirma que no tothom apuja de forma “desmesurada” el preu dels pisos

Declaració per una vivenda digna
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els equilibris que hauran de fer les administracions públiques entre l’intervencionisme i la garantia del lliure mercat és un dels molts debats que s’han dut a terme durant el 23è Congrés d’Ombudsman, que aplega els diversos Raonadors del Ciutadà i Defensors del Poble de països de l’espai iberoamericà. Entre les conclusions del certamen, que s’acabaran de concretar avui, està previst instar els governs a assumir de manera més activa l’accés a una vivenda digna.

A l’inici del congrés, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, també es va referir a la balança d’actuacions que han d’assumir les administracions. Espot va admetre ahir que la problemàtica actual “afecta tot el país” i que, per tant, caldrà “fer front” a la situació “amb mesures concretes”. L’objectiu d’Espot és moderar el creixement dels preus i evitar possibles augments desmesurats dels arrendaments a través de diferents mesures, com ara la llei de mesures urgents i propostes fiscals i urbanístiques. El titular d’Afers Socials és partidari d’actuar, però va deixar clar que no aplicarà “mesures excessivament intervencionistes”, que “tindrien fins i tot un efecte contrari al que desitgem”.

De fet, Espot va descartar la mesura de posar un topall al preu dels lloguers perquè considera que aquesta proposta pot provocar que a llarg termini els preus augmentin més. “La mesura fàcil que segurament agradarà a la majoria de població, però que no és efectiva a llarg termini, és limitar el preu dels lloguers”, va dir el candidat a cap de Govern de DA, que va criticar les forces polítiques que defensen aquesta mesura. Espot va reconèixer que la iniciativa pot afavorir “una situació puntual de la persona que es pot trobar amb una apujada desorbitada”, però que “paral·lelament” provocarà una reducció de l’oferta de lloguer residencial.

“El problemea no es pot negar”

Espot va voler deixar clar que les pràctiques de possibles abusos no són generalitzades. “No es pot negar el problema, existeix i s’hi ha de fer front amb mesures concretes, però no hem de caure en l’altre extrem i donar la sensació que tothom apuja el lloguer de forma desmesurada”, va dir el ministre, que alhora va advertir que les possibles demandes desorbitades de preus d’alguns propietaris “no són acceptables”. El ministre d’Afers Socials va demanar “no caure en un alarmisme excessiu” perquè això pot conduir propietaris a apujar el preu dels lloguers fins a un 30% o un 40% perquè podrien arribar a considerar que es tracta d’una pràctica generalitzada.

Administracions implicades

En les conclusions del Congrés d’Ombudsman, els Raonadors instaran els executius i la resta d’administracions públiques a reconèixer el dret a la vivenda com una norma “principal”, i no “secundària” o “no exigible”, com passa actualment a la pràctica. Al mateix temps, demanaran que es destinin partides als pressupostos, per no dependre exclusivament de les fluctuacions dels mercats. El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, va considerar que les administracions públiques poden fer “intervencions intel·ligents” sense necessitat de ser “especialment” costoses. Alhora, Vila va afirmar que al Principat, a diferència d’altres països, la problemàtica concreta és que “la gent dedica una excessiva part dels seus ingressos a la vivenda, quan podria dedicar-los a altres coses també importants”.

A l’acte d’ahir també hi va intervenir Joan Clos, exalcalde de Barcelona i ex-director executiu d’Habitat, que va considerar que en els últims anys s’han aplicat polítiques “més liberals”. “El dret a l’habitatge no el pots deixar totalment al mercat”, va afirmar Clos.

CESSIÓ DELS PISOS DE GEVIVASA PER ALS TEMPORERS DE SAETDE

Els pisos de Gevivasa, al Pas de la Casa, allotjaran temporers de Saetde. La societat que gestiona el domini esquiable de Pas de la Casa-Grau Roig va ser l’única que es va presentar al concurs, convocat a final del mes passat. En aquests pisos cedits a Saetde per sis mesos s’hi podran allotjar un màxim de 54 temporers. Segons la proposta presentada per Saetde, en funció del nombre d’habitacions, el cost dels pisos oscil·larà entre els 400 i els 700 euros.

Espot insta a moderar el preu dels lloguers

Espot insta a moderar el preu dels lloguers

tracking