x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
habitatge

El Raonador diu que hi ha un “problema seriós” per allotjar els temporers

Marc Vila demana acabar amb les peticions d’avançament de lloguers “desaforats”
Vila, amb les dirigents de la FIO, Iris Miriam Ruiz i Carmen Comas-Mata.

“Problema seriós” per allotjar els temporers

Vila, amb les dirigents de la FIO, Iris Miriam Ruiz i Carmen Comas-Mata.

Mara Rivera
Actualitzada 20/11/2018 a les 12:53
El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, afirma que hi ha un “problema seriós” al voltant dels treballadors temporers que busquen un allotjament. En el marc de la jornada prèvia del 23è congrés i assemblea general de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman (FIO), que aplegarà una vuitantena defensors del poble i que comença avui, Vila va destacar que cal “anar trobant maneres” per “millorar” la seva “qualitat de vida” i demana que la societat “en prengui consciència”.
Vila va subratllar que “els temporers són ciutadans que tenen “tots els drets com qualsevol altra persona” i que, per això, demana la implicació de tothom per trobar una sortida a la situació. Vila va voler deixar clar que no totes les immobiliàries o propietaris cometen possibles abusos als llogaters, però sí que va reclamar que es deixi de demanar “avançaments desaforats” a l’hora de reclamar els lloguers de manera anticipada tota la temporada.

El representant, que vetlla pels drets dels ciutadans, també va emplaçar els comuns per intentar capgirar la situació actual. “L’habitatge és un problema que també va amb ells i que no només és un problema del Govern”, va dir Vila, que creu que la solució passa perquè els actors implicats “s’adonin que hem de treballar tots plegats per a un equilibri amb les relacions socials i les persones que treballen aquí”. Si bé va remarcar que la feina que s’està duent a terme no tindrà efectes “immediats”, Vila es va mostrar convençut que es podrà arribar a capgirar els casos que es donen actualment. “Jo sempre he pensat que els temes dels conflictes socials s’han d’anar treballant des de la persuasió i des del convenciment”, va dir Vila, que va afegir que la problemàtica per accedir a l’habitatge “és un tema que està esdevenint universal” en punts on hi ha “un desenvolupament econòmic important”. “Andorra també és un d’aquests llocs”, va afegir Vila, que va concretar que ja ha rebut una vuitantena de queixes de particulars relacionades amb possibles abusos en el preu dels lloguers. “No vol dir que sigui un problema generalitzat ni que tot­hom estigui fent el mateix, però per poc percentatge que hi hagi, afecta moltes famílies”, va concloure.

Dones i infància
La problemàtica per accedir a la vivenda serà un dels temes que es tractaran durant aquest congrés, que s’allargarà fins dijous, en què també es parlarà dels drets de les dones i de la infància, de comunicació i de migracions. La secretària tècnica de la FIO i directora de Relacions Internacionals del defensor del poble espanyol, Carmen Comas-Mata, va afirmar que en un estat del benestar, “les administracions han de vetllar perquè efectivament es garanteixi el dret a la vivenda”. “No és jurídicament exigible davant dels tribunals, però sí que les administracions han de vetllar perquè això es pugui salvaguardar”, va manifestar Vila.

La presidenta de la FIO i Procuradora del Ciutadà de Puerto Rico, Iris Miriam Ruiz,va dir que “la qüestió de la vivenda digna amb serveis és una necessitat”. Ruíz també va advocar per treballar en l’àmbit de l’habitatge, però també sobre la situació dels migrants i de la infància. El congrés també comptarà amb les intervencions del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, l’ex-director executiu d’Habitat, Joan Clos, i del filòsof Javier de Lucas.
Etiquetes
  • #11 Sort de Sorteny
    (21/11/18 01:45)

    Hi ha molta gent que voldria guanyar uns diners llogant un llit per 250€ al mes. Amb molt poc es pot crear una app o web on posar en relació ambdues parts. Que en facin difusió a immigració, com entre els principals demandants de temporers. Molts tenim habitacions buides, i ens encanta que ens serveixin be a pistes o pensar que podriem guanyar algun euret. Win-Win situation?

    Respondre
  • #10 Julio
    (20/11/18 23:31)

    Suficientes problemas tengo para llegar al fin de mes como para preocuparme por los temporeros. Es un problema de los empresarios los que vivimos aquí pasamos por ese problema y no recibimos ayuda de ningún tipo. Será mejor buscarse la vida

    Respondre
  • #9 Toni
    (20/11/18 15:18)

    Un problema seriòs per allotjar la ma d'obra foranea i de baix cost. Ara pels que sóm del país auqests també ens volen pagar baix cost i allotjar molt car, però no sóm un problema seriòs. S'ens pixen a la cara tots. Au va!

    Respondre
  • #8 jajaja
    (20/11/18 14:44)

    OBS va dir..
    tens raó!!!! Son les empreses que han de de buscar la solució i no pas el Govern, es que som una colla d'assistits.

    Respondre
  • #7 I dont care
    (20/11/18 14:44)

    Problema de les estacions. A mi em preocupa que els residents tinguin problemes per arribar a fi de mes. Guanys privats, problemes publics?

    Respondre
  • #6 OBS
    (20/11/18 12:49)

    ELS TEMPORERS D'HIVERN ÉS EXCLUSIVAMENT UN PROBLEMA DE LES ESTACIONS D'ESQUI EM SEMBLA ! HAURIEN DE TENIR DORMITORIS PELS OBRERS ! TENIEN UN ANY PER PENSAR I ACTUAR ! 

    Respondre
  • #5 Jaume Jordà
    (20/11/18 12:37)

    Escudero Sancho va dir..
    ells estan fugin de una guerra. Vale que el problema del habitatge es molt greu, pero sisplau es te que ser solidaris amb una gent que ho ha perdut. Tot esta fugin de una guerra en que estan matan a tota una poblacio solidaritat sisplau

    Respondre
  • #4 Pere
    (20/11/18 10:18)

    Ho tenen fàcil, que robin - alguns en diuen "despistar"- i com tenen feina, els "allotjaran" per dormir, a la Comella Bach!.

    Respondre
  • #3 Idea
    (20/11/18 09:30)

    Una idea seria que les immobiliaries en comptes de cobrar un mes sencer de comisió, nomes cobresin un tant percent del primer lloguer... 20, 30, fins a un 40% del primer lloguer pero no un de sencer...

    Respondre
  • #2 Escudero Sancho
    (20/11/18 08:52)

    Dons els 20 refugiats de Siria no han tingut ningún problema en trobar pis gratis.....

    Respondre
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts