TALLS A LES CARRETERES

El comerç del Pas tem que els talls de carretera continuïn

El president d’Iniciativa Publicitària afirma que estan “preocupats” per la incertesa sobre si hi haurà més protestes en els pròxims dies

El comerç del Pas tem que els talls de carretera continuïnD.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciants del Pas de la Casa van viure ahir una nova jornada de poques vendes a causa de nous talls a les carreteres franceses per protestar contra l’augment de preus dels carburants. Malgrat que el seguiment de les manifestacions no va ser tan intens com dissabte, ciutadans francesos van interrompre ahir la circulació en diferents punts del país, entre els quals l’Arieja. Això va provocar que l’entrada de vehicles per la frontera francoandorrana tornés a ser molt inferior respecte a un diumenge habitual, cosa que va comportar noves pèrdues per als venedors de la localitat encampadana.

“De la mateixa manera que ahir, la gent va decidir quedar-se a casa”, va dir Jean Jacques Carrié, president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, que mostra la seva inquietud perquè les manifestacions puguin tenir lloc també en els pròxims dies. “N’hi ha que diuen que fins que el govern [francès] no faci marxa enrere, continuaran amb els talls”, explicava resignat. “Esperem que amb el pas dels dies es trobi una solució, però ens preocupa”, deia Carrié, que tem que això pugui condicionar els desplaçaments cap al Pas de la Casa en els propers dies, on molts ciutadans francesos hi fan les seves compres. “Si la gent pensa que hi haurà talls, ja no puja, es queda a casa i fa el mínim que necessita per anar a la feina”, comentava el president d’Iniciativa Publicitària.

Interrupcions a 40 quilòmetres

La interrupció del trànsit més propera al Principat d’ahir va tenir lloc a la comuna francesa de Vèbre, a uns 40 quilòmetres del Pas de la Casa. Allà, uns manifestants van tallar a estones l’RN-20 i a d’altres deixaven passar els vehicles. A Tarascó d’Arieja, Pamiers, Lavelanet i Foix també es van produir pertorbacions des de primera hora del matí. La Prefactura de l’Arieja va demanar “prudència” i “respecte” i demanava prioritzar la seguretat viària. Als Pirineus Orientals, les interrupcions de la circulació es van produir ahir als afores de Perpinyà.

La continuïtat del moviment de les armilles grogues per protestar també contra la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans gals està ara mateix en suspens. Atesa l’espontaneïtat i l’organització a través de les xarxes socials sense una estructura jeràrquica clara, es fa difícil estimar la repercussió i les afectacions en els propers dies, però no es descarta cap opció. Mitjans francesos apuntaven que les protestes podrien perdre força mentre que a les xarxes socials s’emplaçava en alguns casos a continuar les reivindicacions, que si bé ahir van ser molt menys nombroses que dissabte, han rebut el suport en les últimes hores de partits de l’oposició. Ahir també es parlava de la possibilitat que alguns col·lectius de la societat francesa puguin afegir-se a les protestes. Tampoc es descarten mobilitzacions de cara al cap de setmana que ve.

El cap de l’Àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, va informar ahir que fins a les quatre de la tarda d’ahir, per la frontera del Pas de la Casa havien entrat un 40% menys de vehicles respecte a un cap de setmana normal per aquestes dates. “Si afectés a nivell de tot el país, es pot repartir més, però per al Pas és una estocada”, afirmava ahir Bonell, que va dir que dissabte només van entrar per la frontera de Porta 2.000 vehicles, molt per sota dels 4.000 previstos.

El govern gal es manté ferm

Davant de les manifestacions per protestar contra les taxes de carburants i per la pèrdua de capacitat adquisitiva, el primer ministre francès, Édouard Philippe, va comparèixer ahir a France 2. El representant va afirmar que mantindran els impostos anunciats per l’executiu gal i pel president Emmanuel Macron, i va assegurar que en cap cas ho fan “pel plaer de fer enfadar els francesos”. “Volem que la fiscalitat pesi més sobre el carboni que no pas sobre el treball”, va dir Édouard Philippe.

tracking