política

Front unànime de l'oposició contra el tràmit d'urgència

Esperen que Sindicatura rebutgi la demanda i, en cas contrari, L’A amenaça de recórrer al TC

Front unànime de l'oposició contra el tràmit d'urgència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Front unànime de l’oposició contra la demanda del grup parlamentari demòcrata per entrar d’urgència els tretze textos legislatius que es troben en tràmit de presentació d’esmenes. Els partits, a excepció de la consellera independent Sílvia Bonet, van escenificar ahir el rebuig unitari al moviment de DA a través d’una roda de premsa que va comptar amb el conseller general de L’A Jordi Gallardo, el representant parlamentari d’SDP, Víctor Naudi, la consellera general del PS, Rosa Gili, i el conseller general d’UL-IM Josep Pintat.

Precisament el primer a intervenir va ser Pintat, que va acusar la majoria demòcrata de voler “passar el corró”. Pel lauredià, amb les eleccions previstes per a final de març o principi d’abril, el moviment de DA “és voler forçar la màquina”. “La legislatura acaba amb un embús, amb presses i urgències”, va afirmar, i va lamentar que d’aquesta manera “s’està vulnerat el dret de l’oposició a treballar bé”.

En aquesta mateixa línia es va expressar Jordi Gallardo, que va titllar la tramitació d’urgència “d’absoluta irresponsabilitat”. “No es pot pretendre que en dos mesos que queden de feina efectiva, voler aprovar tretze textos legislatius a banda dels que ja estan a comissions”, va asserir, i va dir que “això seria haver de cobrir la manca de previsió de DA”.

Una idea que va compartir Rosa Gili, que també va alertar que “els terminis reduïts” poden provocar que els textos s’acabin tancant amb greus mancances. “La nostra feina és molt important. Fem lleis que canvien la vida dels ciutadans i no ens podem permetre fer-les malament”, va subratllar. De fet, la socialdemòcrata va reclamar un “respecte a la ciutadania” que passa “per la feina ben feta”. Per la seva banda, Naudi va criticar els taronges per “no comentar res a l’oposició” abans de dirigir-se a Sindicatura.

En aquest sentit, Gallardo va explicar que, en la junta de presidents de l’1 d’octubre, l’oposició va plantejar la possibilitat de consensuar els textos que s’haurien de treballar abans que es dissolgués el Consell. “La resposta del grup demòcrata i de Sindicatura va ser que no calia fer-ho”, va lamentar. Els consellers també van coincidir a considerar que la tramitació d’urgència respon a interessos electoralistes i van trobar a faltar una explicació per part de DA. “Pensen només en el seu balanç de final de legislatura”, va afirmar Gili.

La decisió de sindicatura

Els representants de l’oposició van confiar que, després de la roda de premsa, el grup demòcrata reflexioni i retiri la petició a Sindicatura. “Reconèixer el seu error seria una decisió sàvia. Tenen ocasió de rectificar”, va dir Pintat.

Malgrat això, tots van reconèixer que és difícil que els demòcrates rectifiquin i, en aquest supòsit, Gallardo va desitjar “que Sindicatura fos del parlament i no de DA”. En cas que Sindicatura acceptés la petició de DA, l’oposició va avançar que seguirà present a les comissions, si bé Gili i Gallardo van afegir que “no descarten” valorar cap resposta. El liberal va anar més enllà i va parlar de la possibilitat de recórrer al TC.

tracking