política

Demòcrates demana tramitar d'urgència tretze projectes llei

Confia que Sindicatura permeti treballar els textos fora del període de sessions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA) va sol·licitar ahir a la Sindicatura que activi el procediment d’urgència per a tots els textos legislatius que es troben actualment a tràmit. En concret, es tracta de tretze projectes i proposicions de llei que es troben, específicament, en tràmit de presentació d’esmenes. En declaracions al Diari, el president dels demòcrates al Consell General, Ladislau Baró, va explicar que l’objectiu d’aquest moviment és aprofitar les possibilitats del reglament de la cambra perquè “es puguin treballar algunes d’aquestes lleis” en el període fora de sessions.

És a dir, va continuar, “durant el mes de gener i la meitat de febrer”. Baró va posar l’accent en què el procediment d’urgència “és la via que tenim per posar a disposició dels parlamentaris totes aquestes lleis”. “No hi ha voluntat de col·lapsar el final de la legislatura, sinó d’aprofitar el temps d’activitat [abans que s’acabi el mandat]”, va apuntar.

“Diàleg” a les comissions

Precisament en aquest sentit, el president del grup demòcrata al Consell va voler deixar clar que l’objectiu de la demanda no és “que s’hagin d’aprovar tots [els textos]”. “No hem volgut fer cap selecció de projectes i proposicions de llei. Els hem posat a disposició de les comissions perquè les puguin ordenar com millor creguin i puguin treballar fins al final”, va insistir.

De fet, Ladislau Baró va emfasitzar que serà “el diàleg que hi pugui haver dins de les comissions allò que faci veure quines mesures tiren endavant i quines no”. No obstant això, segons va poder saber el Diari, la inclusió d’urgència de la proposició de llei del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica ha generat malestar entre l’oposició parlamentària.

El conseller general de DA i secretari de comunicació del partit, Marc Ballestà, va voler destacar que els textos inclosos són tots aquells “que no hi ha hagut temps de finalitzar en el període normal”. “Les lleis que estan a tràmit d’esmenes són les que poden tenir caràcter d’urgència”, va dir.

PROJECTES / PROPOSICIONS

Tècniques de reproducció humana assistida

Modificació del Codi de l’Administració

Modificació de la llei d’exercici de professions titulades

Per a la igualtat de tracte i la no-discriminació

Del cos d’Educació

Conservació del medi natural i de la biodiversitat

Modificació de la llei de seguretat social (cotització autònoms)

Modificació de la llei de seguretat social (modificació percentatge reemborsament)

Transparència i accés a la informació

De la persona i la família

Del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica

Drets dels infants i dels adolescents

Responsabilitat penal de les persones menors d’edat

tracking