x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Seguretat social

La CASS insisteix que cal apujar les cotitzacions per a la branca general

La parapública alerta en el projecte de pressupost que els deu punts “són insuficients” per fer front al conjunt de la despesa
Façana de la seu de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

La CASS insisteix que cal apujar les cotitzacions

Façana de la seu de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

ARXIU
Actualitzada 12/11/2018 a les 12:38
La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) insisteix a reclamar reformes que permetin garantir el bon funcionament del sistema sanitari públic i al mateix temps fer front al pagament de les pensions. Ho fa en la memòria del projecte de pressupost per a l’any 2019 en què torna a posar de relleu que “el finançament de la branca general mitjançant el 10% dels ingressos per cotitzacions és insuficient per fer front al conjunt de la despesa”. Unes despeses, recorden, que en aquesta branca se centren en les prestacions econòmiques i les prestacions sanitàries. I ho fan després d’assenyalar que els ingressos pressupostaris totals previstos de la branca general són de 173,1 milions d’euros, incloent-hi els 40,2 milions de transferències del Govern per fer front al dèficit previst de la branca i de les pensions d’invalideses no contributives. Des de la CASS es destaca que el dèficit de caixa previst a la branca general el 2019 és de 39 milions.
Quant a les pensions de jubilació, la Seguretat Social recorda que la forma de càlcul de la prestació de retir procedeix de la relació d’un preu de compra i d’un preu de venda dels punts de jubilació, fixat per Llei, i que no té “en compte ni l’esperança de vida en el moment de jubilar-se, ni el rendiment dels fons de reserves de la branca jubilació”.

Segons la CASS, és significatiu el pes de les pensions d’invalidesa passades a jubilació atorgades abans de l’1 de març del 2015, ja que tenen una base de càlcul molt diferent a la de les pensions de jubilació, no existint una relació entre l’import de la pensió i la contribució que l’assegurat ha efectuat a aquesta branca.
Insisteixen en el fet que la prolongació de l’esperança de vida segueix una tendència creixent i “es fan necessàries reformes que permetin donar confiança als assegurats en relació a les expectatives de pensions futures que van construint al llarg de la seva vida laboral”.

La Seguretat Social preveu l’any que ve fer transferències per les aportacions al Fons de reserves de jubilació per un import de 39,9 milions d’euros. La CASS haurà de fer front al pagament de 94,2 milions d’euros en pensions de jubilació contributives (un 6% més que al 2018), de 4,2 milions en pensions no contributives (un 8% menys) i de 3,6 milions en altres cotitzacions. En total, 102 milions d’euros en pensions.
Respecte a les prestacions de reemborsament de l’assistència sanitària, la despesa prevista és de 102,5 milions d’euros, un 5,1% més que el 2018. Del total, 92,7 milions corresponen a reemborsaments per malaltia, (més 4,6%), tres per accidents de treball (més 6,8%), 1,4 milions per maternitat (menys 9,4%) i cinc per complement del 100% (més 19%).

 
MÉS ASSALARIATS I AUTÒNOMS EL 2019
La CASS estima que ingressarà per cotitzacions l’any que ve 269,4 milions d’euros, el 84,5% del pressupost. La resta 44,6 milions seran transferències del Govern. Creixeran els ingressos un 3,6%, ja que s’estima un increment del 2,5% en el nombre d’assalariats fins als 38.981 de mitjana i del 5,6% de treballadors per compte propi fins als 6.838 de mitjana respecte al 2018. D’altra banda, la CASS haurà de fer front al pagament de pensions d’invalidesa i orfenesa per un total de 20,5 milions d’euros. En concret, 13,7 es dedicaran a pagar pensions d’invalidesa per malaltia, 1,1 milions per complement d’invalidesa per malaltia, 4,4 milions per accident i 1,1 per orfenesa.
  • #8 Alta
    (12/11/18 20:08)

    Control de baixes si us plau!
    És la història de sempre!
    Quanta gent xuclant de la cass que no aporten res! A partir d'ara denunciaré tots els infractors que conegui.



    Respondre
  • #7 Cas com un cabàs
    (12/11/18 18:10)

    Fa molts anys que des de la CASS es diu el mateix. I van desfilant directius de la parapública sense fer res més que repetir aquesta lletanía de la mort. Són els primers en xuclar del pot que s'escola sense fer res, i així seguirem fins que, "gràcies" als que ho van repetint any rera any, peti la CASS.

    Respondre
  • #6 Ciitadana
    (12/11/18 15:26)

    Sous dels metges va dir..
    Disculpa, però estas molt equivocat. El problema no son els sous dels metges (amb l'excepció d'aquests contractes de gent Forana i directors q son desproporcionats). El problema es a mala gestió, la malversació impune, el model mèdic internacional creat per les empreses farmacèutiques, que potencien el consum crònic de medicaments desproporcionadamente cars i treuen del mapa altres teràpies efectives i també medicaments més eficaços i barats, motiu pel qual no els interessa gents que vagin endavant. Penseu amb el cap i, sobretot, informeus del " NEGOCI" sanitari (que no dels metges, encara que, com a qualsevol professió hi han venuts, la majoria no ho són)son igualment víctimes del sistema internacional i pervers global.

    Respondre
  • #5 Ciutadana
    (12/11/18 12:53)

    AQUESTA NO ES LA SOLUCIÓ ALS PROBLEMES I HO SABEU! PERÒ SI ES LA MANERA D'ARRUINAR LA GENT QUE SUSTENTA EL PAÍS. EM NEGO A PAGAR MÉS PER MENYS SERVEI.

    Respondre
  • #4 Joan
    (12/11/18 12:53)

    Sous dels metges va dir..
    Llavors hauran d'anar a buscar metges a païssos emergents i et queixaràs de que ha baixat la qualitat del servei, i si actualment ja hi ha dificultats per cobrir places amb les condicions que s'ofereixen...

    Potser s'hauria de controlar més a directius i similars.

    Respondre
  • #3 Alibabá
    (12/11/18 10:55)

    Ja, pero ningú parla de les vegades que s'ha ficat la mà a la "caixa", tampoc de les inversions irresponsables, tampoc de la manca de transparència dels comptes públics, o de l'excés de despeses ....

    Respondre
  • #2 CA$$
    (12/11/18 10:11)

    La Ca$$ es un sac trencat, no interesa solucionar els veritables problemes de gast descontrolat,sous milionaris,inversions amb perduas etc, l'únic que interesa es pujar les cotitzacions per mantenir a la casta.

    Respondre
  • #1 Sous dels metges
    (12/11/18 07:58)

    Que baixin el sou dels metges i els seus abusos

    Respondre
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts