reportatge

Pagant el lloguer

La sala d’actes de Prada Casadet reconvertida en sala de vistes ha acollit en nou mesos sis jornades de judici. Un balanç ben pobre per a un espai pel qual s’han pagat uns 60.000 euros fins al setembre del 2019. Entretant s’usa per a fer formacions.

Pagant el lloguer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala està llogada, la fem servir o no l’hem de pagar igual. Ara mentre no es fan judicis la usem per a fer formació”. Ho explica el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, que recorda que les instal·lacions de Prada Casadet es van arrendar a la CASS (la propietària de l’immoble) fins al setembre del 2019. Llavors era previsible que en aquelles dates ja estigués operativa la nova seu de la justícia, que sí que té una sala amb totes les prestacions per a acollir macrojudicis. Ara, però, no és tan evident, i una de les possibilitats és que s’hagi d’allargar l’arrendament de Prada Casadet fins a finals del 2019.

El cas és que el lloguer ha estat poc productiu fins a la data. En el discurs de l’obertura de l’any judicial 2017/2018 Casadevall anunciava el lloguer i condicionament d’una sala específica per acollir “audiències públiques de gran aforament que derivin dels assumptes relacionats amb temes de blanquejos de capitals i de criminalitat organitzada”. Es referia a les causes penals obertes arran de la intervenció de BPA perquè possiblement es pensava que hi hauria temps d’engegar més d’un judici. La realitat a hores d’ara és molt diferent. Només ha arrencat el de la causa general, i en nou mesos sols hi ha hagut un total de sis jornades de judici. Cinc al gener, les corresponents a les qüestions prèvies. Quan al setembre havia d’ar­rencar el judici després que les diferents qüestions plantejades van quedar resoltes i amb les declaracions dels processats, la recusació de Josep Anton Silvestre als magistrats va tornar a aturar el procés. Aquell 17 de setembre va ser el sisè dia. Una jornada, a més, excepcionalment curta. La previsió inicial és que només en aquest primer judici s’haguessin d’invertir uns tres mesos, a nou sessions per mes.

Casadevall assenyala que el cost del lloguer sumat a les reformes que s’hi van fer ronda els 60.000 euros. Per poder adaptar Prada Casadet a les necessitats del macrojudici s’hi va construir una tarima, adquirir mobiliari o instal·lar càmeres. No era el primer cop que el Tribunal de Corts havia de deixar l’edifici de les columnes per la magnitud d’un judici, però sí el primer que es necessitava una sala durant diversos mesos. D’aquí la complexitat logística i que es busqués un espai sense activitat. En anteriors ocasions, el Centre de Congressos d’Andorra la Vella havia servit de sala de vistes improvisada.

Un cop inaugurada la nova seu de la justícia, la qüestió quedarà resolta. Tal com va exposar el president del CSJ, aquesta sala de vistes especial tindrà particularitats com ara un accés independent. Així que “si aquella sala l’haguessis d’usar de tarda o de nit per fer un acte té entrada pròpia per darrere, lavabos propis i també un vestuari. Es pot usar fora d’hores”. Però durant uns mesos més l’alternativa seguirà sent Prada Casadet. I a hores d’ara segueix sent una incògnita quan tornarà a l’activitat (judicial). Perquè el que sí que s’ha intentat és mirar d’aprofitar-la. I és que per ara la justícia segueix sense estar sobrada d’espais.

tracking