accés a l'habitatge

El Govern vol acabar amb els augments desmesurats dels lloguers

Xavier Espot afirma que les propostes impulsades a curt i a llarg termini evitaran augments “desorbitats” dels arrendaments

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol acabar amb els augments desproporcionats dels preus dels lloguers. Sabedors de la problemàtica per accedir a l’habitatge que s’ha fet palesa l’últim any, l’executiu, empreses i associacions han començat a posar fil a l’agulla per trobar solucions perdurables, però sense oblidar l’emergència actual a què es veuen abocats alguns llogaters que volen renovar el contracte i que han de fer front a demandes notables d’increments de la quota. La resposta a les dificultats actuals passen per l’aprovació del projecte de llei de mesures urgents, que entre altres propostes preveu posar en marxa un impost per gravar els pisos buits, i per les mesures que s’aniran concretant en la Comissió Nacional per a l’Habitatge, que es va reunir ahir per primera vegada.

En declaracions posteriors a la trobada, en què també van participar cònsols de diferents parròquies, el Raonador del Ciutadà, representants de sectors diversos com l’AGIA i de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va afirmar que les propostes han de servir per “evitar que hi hagi un creixement desorbitat dels preus”. El candidat a cap de Govern de DA, que va deixar clar que aquestes pràctiques “no són generalitzades”, va concretar que l’objectiu és evitar els possibles abusos que tenen “un efecte perjudicial per a les persones que ho pateixen”.

“Aprofundir” en les solucions

Espot va reconèixer que les propostes urgents, que preveu que s’aprovin abans de finalitzar l’any, no seran “suficients” i que el que cal és “aprofundir i continuar el camí per assolir la fita de resoldre la problemàtica que tenim actualment”. El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va expressar que les propostes de “xoc” que s’estan treballant al Consell General hauran d’anar acompanyades “d’una sèrie de mesures amb caràcter de continuïtat a mitjà i llarg termini”, que sortiran de la comissió.

El nou òrgan tindrà com a objectiu elaborar estudis de preus de lloguers al Principat i també sobre la quantitat de pisos buits, en els quals ja estan treballant el departament d’Estadística i l’AGIA, que va al·legar fa uns dies que el retard en l’elaboració dels informes es deu al fet que els comuns s’havien mostrat reticents a proporcionar algunes dades perquè podria suposar una vulneració de l’ús les dades personals.

El compromís dels actors

Espot va anunciar ahir que s’ha obtingut el compromís de tots els presents a la taula per a la cessió de les dades per disposar d’un cens que permetin “afinar” les polítiques d’habitatge i “definir” una “autèntica estratègia nacional”. Els estudis, segons Espot, està previst que es publiquin aviat. El gerent de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), Víctor Filloy, va explicar que es va acordar que els comuns transmetin les dades dels preus de lloguer per parròquies, de les tendències del mercat i dels pisos buits. “Com a mínim, ara començarem a treballar”, va dir Filloy, que va explicar que la pròxima reunió està prevista per d’aquí a un mes.

Per la seva banda, el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, veu amb bons ulls els estudis perquè permetran tenir “uns índexs de referència perquè es pugui veure el preu general” tant a les parròquies com en diferents ubicacions de les diferents circumscripcions, i que de retruc, serviran com a mesura “dissuasiva” per evitar possibles abusos. “Tindrem un índex que digui que aquest és el preu raonable, i qui es passi d’això, podrà ser assenyalat pels mateixos agents immobiliaris o associacions”, va dir Vila, que es va mostrar “optimista” quant a l’aplicació en un curt període de temps de les mesures per pal·liar les dificultats actuals. A més, va precisar que la xifra de queixes per augments desproporcionats s’ha elevat fins a les 80.

Espot, també va comentar que estan a l’espera que l’OCDE doni una resposta per saber si es pot modificar la Llei d’intercanvi automàtic d’informació fiscal per alliberar els pisos buits de no residents.

El Govern vol acabar amb els augments desmesurats dels lloguers

El Govern vol acabar amb els augments desmesurats dels lloguers

tracking