política

El síndic alerta d'un “salt al buit” si es despenalitza l'avortament

Vicenç Mateu diu que el debat “no es pot desvincular d’una qüestió institucional” i afirma que la legalització suposaria la renúncia del copríncep mitrat

El síndic alerta d'un “salt al buit” si es despenalitza l'avortamentARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Despenalitzar l’avortament suposaria posar en risc l’actual model d’Estat. Així ho ha advertit en nombroses ocasions el síndic general, Vicenç Mateu, si bé, en declaracions al Diari, va anar un pas més enllà i va remarcar que perdre el coprincipat “seria un salt al buit o una entrada en un escenari totalment nou i ara mateix imprevisible”. “Si atenem a allò que se’ns ha dit des de les més altes instàncies, el Copríncep episcopal no podria continuar sent el cap d’Estat d’un estat on s’ha despenalitzat l’avortament i possiblement renunciaria al càrrec”, va destacar. Una alerta davant les demandes d’alguns partits, com ara el PS, i diverses entitats socials del país per legalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics.

“Estem parlant de tres supòsits que segurament en molts altres in­drets estan comunament acceptats. El que passa és que en el cas andorrà no es poden desvincular d’una qüestió institucional”, va argumentar Mateu, que es va adreçar a “aquells que volen tirar endavant aquestes propostes”. “Han de saber que això [la despenalització de l’avortament] suposaria posar en qüestió el coprincipat.” En aquest sentit, Vicenç Mateu va posar en relleu que “el més amable per a l’elector és dir que mantenir l’estructura institucional i permetre la despenalització són dues coses perfectament compatibles i possibles”. El síndic general, però, va recordar que “malauradament això sembla que no és possible”. De fet, Mateu va assenyalar que “tant de bo fos possible”, si bé va afirmar que “el coneixement que en tenim a hores d’ara és que no és així”. “Aquí no entra ni més empatia, ni polítics que sàpiguen trobar una fórmula específica per resoldre la situació”, va sentenciar.

Possibles escenaris electorals

D’altra banda, el síndic es va referir al curs polític vinent i va manifestar que encara “és difícil preveure com pot ser la dinàmica al Consell” perquè “no sabem quantes llistes hi haurà”. En tot cas, va dir que “si no hi hagués cap grup que fes majoria absoluta entraríem en un escenari de coalicions”.

“És un escenari no gaire habitual en la política andorrana i portaria a generar una cultura de possibles governs de coalicions o suportats per més d’un grup en el Consell General”, va afegir.

tracking