Protesta

Amenaça de talls de trànsit per l'apujada del gasoli a França

Els automobilistes preparen una jornada de protesta per al 17 de novembre i una de les vies per bloquejar és la que uneix Andorra amb Tolosa

Amenaça de talls de trànsit per l'apujada del gasoli a França

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els automobilistes francesos estan en peu de guerra per l’increment del preu del gasoli de locomoció, que en un any ha augmentat un 23%. Dilluns passat el preu d’un litre d’aquest combustible costava a França 1,534 euros de mitjana, només dos cèntims menys que el litre de benzina sense plom de 95 octans. Històricament, el preu del gasoli de locomoció ha estat molt inferior al de la benzina, però des del 2015 a França s’ha incrementat un 53% el cost del litre d’aquest producte, fins arribar a pràcticament igualar el del combustible sense plom. Les darreres dades publicades per l’Eurostat (l’oficina de la Unió Europea que s’encarrega de donar a conèixer les estadístiques dels diversos estats membres) situava en un 69,7% el nombre d’automòbils propulsats per gasoli a França. Set de cada deu dels que circulen per les car­reteres.

Farts d’aquesta situació, milers de ciutadans s’estan organitzant a través de les xarxes socials i preparen una gran mobilització per al pròxim dissabte 17 de novembre. La proposta que té més acceptació és la de tallar carreteres per mostrar l’enuig davant d’una escalada de preus del gasoli de la qual el primer ministre francès, Edouard Philippe, en culpa l’increment del preu del petroli. “Entre un 70 i un 75% de l’increment es deu a l’augment de la matèria primera”, va dir dimarts Philippe davant l’Assemblea Nacional, per afegir que “entre un 20 i un 25% és resultat de les decisions preses pel govern per augmentar la implementació de l’impost al carboni”. Després d’assegurar que no es prendran mesures per reduir el preu del combustible, va indicar que el que es vol des de l’executiu d’Emmanuel Macron és que “l’ús constant i creixent del petroli sigui menys fàcil”.

Bloqueig nacional pel gasoli

Anomenat Bloqueig Nacional contra l’augment del preu del combustible, la protesta pot afectar de retruc el Principat. Un dels grups de Facebook que s’ha creat és el dels consumidors de Tolosa. Compta ja amb més de 10.000 seguidors i si acaben complint el que han proposat, el 17 de novembre serà un mal dia per fer el trajecte entre Andorra i la capital occitana. La idea és tallar a partir de les dues de la tarda l’autopista que uneix Tolosa amb el Principat en les dues direccions. El punt de trobada serà el peatge de Pamiers, ciutat situada a 91 quilòmetres del Pas de la Casa, pas imprescindible si es vol arribar a la ciutat occitana per autopista.

A França, l’IVA que es paga per la benzina és d’uns 0,25 euros per litre, i el del gasoli de 0,24 euros per litre. També existeix l’impost intern sobre el consum de productes energètics, que el 2018 és per la benzina de 0,6829 euros per litre i pel gasoli de 0,594 euros per litre. Està previst que aquest impost s’incrementi l’any que ve en 2,9 cèntims el litre per la benzina i en 6,5 pel gasoli. L’objectiu de l’executiu francès és que la tributació dels dos productes sigui la mateixa el 2022.

És aquesta una de les principals queixes dels propietaris d’automòbils propulsats per gasoli, ja que recorden que és el govern qui aplica aquest impost i que el pot rebaixar si ho considera oportú. El que l’executiu gal proposa és aplicar bonificacions a l’adquisició de vehicles híbrids endollables i acompanyar aquells que vulguin participar en la lluita contra l’escalfament global.

Estacions d’esquí en perill

El govern francès ha inclòs al projecte de llei de Finances del 2019 la supressió a les estacions d’esquí de la tarifa reduïda de la taxa que grava combustibles com el gasoli, fet que pot afectar molt greument els dominis del sud de França que utilitzen el dièsel per a les màquines que anivellen les pistes. Es calcula, per exemple, que l’estació de Peyragudes veurà augmentada la seva factura per aquest aspecte en 190.000 euros. La diputada pels Alts Pirineus, Jeanine Dubié, considera que això pot ser la fi d’algunes estacions.

tracking