L'AREB ha cobrat 3,2 milions menys del previst per la venda de Vall Banc

Dels 7 milions que JC Flowers havia d’abonar en un inici només n’ha pagat 3,8 milions pel bloqueig de la renda variable i la pèrdua de clients

L'AREB ha cobrat 3,2 milions menys del previst per la venda de Vall BancANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president del consell d’administració de l’Agència estatal de resolució d’entitats bancàries (AREB), Albert Hinojosa, va comparèixer ahir davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost per informar els consellers de l’estat actual dels traspassos de clients de BPA a Vall Banc (ja sumen 27.915, el 95,6% del total), de la situació de la renda variable bloquejada a Suïssa (pendent del que decideixi el tribunal de segona instància del país helvètic) i de les obligacions convertibles en accions, les anomenades CoCos, la fórmula que es va usar per compensar el deute de 70 milions que Vall Banc tenia amb BPA i que finalment Vall Banc va acabar recomprant per 12,8 milions. L’operació ha estat objecte de la darrera querella dels germans Cierco. Durant la compareixença, Hinojosa també va aclarir l’import que l’AREB ha rebut de JC Flowers per la compra de Vall Banc. Dels prop de 7 milions que s’havien de percebre en un primer moment (6,94, concretament) només se n’han cobrat 3,8. Els 3,2 restants s’han perdut pel bloqueig de la renda variable i per un altre concepte estipulat, la pèrdua de clients.

Hinojosa va explicar que el contracte de compravenda establia una variable que influïa sobre el pagament inicial de 7 milions: l’evolució dels actius de la nova entitat. I s’establien dos períodes per completar-lo, transcor­reguts 6 i 12 mesos de la formalització de la compravenda. Però el bloqueig de la renda variable (uns 500 milions) continuava als 6 i als 12 mesos i es va negociar una addenda al contracte per la qual Vall Banc va consignar 1,6 milions en un compte de garantia. Els diners els rebria l’AREB si es desbloquejava la renda variable abans del 14 de juliol del 2018, quan feia dos anys que JC Flowers havia pres possessió del nou banc. No va succeir.

22 milions més

L’AREB pot sumar 22 milions més als 3,8 cobrats per la venda del banc pont creat amb els actius bons de BPA. El contracte estableix que Vall Banc haurà de donar la meitat dels dividends que generi durant els primers cinc anys d’activitat fins als 7 milions. Fins ara no n’ha repartit, i segons fonts properes, l’AREB dona per fet que no ho farà en aquests cinc anys, ja que optarà per capitalitzar els beneficis. I aquí entra la darrera variable: els diners que l’actual propietari hauria de pagar en cas de vendre’s l’entitat (i és una clàusula sense data de caducitat). Són fins a un màxim de 15 milions d’euros si la venda és fa per més de 44 milions i 7 milions d’euros més addicionals si no s’ha pagat pel concepte dels dividends.

Les discussions

Una de les qüestions que va generar certa discussió va ser la de les CoCos. El conseller liberal Jordi Gallardo va qüestionar pel fet que Vall Banc hagués pagat 12,8 milions pels bonus inicialment valorats en 70 i quan en documentació del banc aquesta xifra pujava fins als 96 milions i va interpel·lar al compareixent sobre la possibilitat de fer una reclamació per aquesta pèrdua. Hinojosa va replicar que es van encomanar informes per taxar-les i que un situava el valor entre els 2,2 i els 4,4 milions i que dubtava que es pogués fer una reclamació a posteriori. Precisament la pèrdua del valor (motivada per aspectes com ara les noves disposicions fruit de l’acord monetari) va ser el motiu pel qual es va decidir la venda, que també es va oferir a la resta de la plaça financera, va precisar. Cap banc va fer una oferta. El risc si no es venia, va especificar el president de l’AREB, és que és un tipus de producte que es pot convertir en accions i hi havia la possibilitat de viure “la situació kafkiana” que BPA s’acabés convertint en el màxim accionista de Vall Banc.

Una altra de les discussions de la compareixença va ser la protagonitzada amb Pere López, que va denunciar el que dilluns ja va fer a través d’un comunicat: que l’AREB hagi contestat a destemps la demanda que havia fet relativa als assessoraments jurídics contractats i per dir-li que si la vol consultar està a la seva disposició. López va acusar Hinojosa de saltar-se la normativa i menystenir el parlament. El president de l’AREB no va reconèixer una resposta fora de termini i va explicar a López que si no se li ha lliurat la documentació és perquè són “dos armaris” d’informació, però que en qualsevol cas la té a la seva disposició per consultar-la quan vulgui.

Temps indefinit pels traspassos

Una altra de les qüestions que va aclarir Hinojosa és que no s’han imposat cap limitació de temps respecte als traspassos de clients de BPA al banc bo. La premissa és, va especificar, que el transvasament es pugui fer en qualsevol moment si el client aporta la documentació que garanteixi que l’origen dels diners és lícit. Ja s’han passat uns 4 mil milions, el 73% del saldo que tenia l’entitat.

L'A INSTA GOVERN A ACLARIR L'AFER DE LES DADES DE BANCO MADRID

Liberals va fer una nova roda de premsa per les presumptes irregularitats comeses en el traspàs de dades de clients de Banco Madrid a les autoritats judicials espanyoles, aquest cop per l’aparició de més informació sobre l’afer que apuntaria que la comissió rogatòria va arribar hores després d’aquest traspàs. El conseller i president de L’A, Jordi Gallardo, va instar el Govern a donar explicacions d’uns fets que va qualificar de molt greus i que qüestionen la separació de poders. Va avançar que demanaran “dimissions” si no hi ha explicacions creïbles.

tracking