reportatge

Castigat per ser major d'edat

La fiscalia demana 12 mesos de presó ferma per reincidència per a un jove acusat d’un delicte menor de furt de tabac en un establiment d’Andorra la Vella i d’un altre de receptació de delicte relacionat amb el robatori d’un patinet per part d’un grup de menors.

Castigat per ser major d'edat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A mitjans de l’any 2016, un grup de joves van efectuar un robatori de tabac en una botiga d’Andorra la Vella. Un dels implicats, l’únic d’ells que és major d’edat, en aquest cas també es va veure immers indirectament en el robatori d’un patinet, ja que poc després que tres menors d’edat furtessin l’article en un establiment de la capital, aquest el va vendre a una botiga de segona mà. Ara, la fiscalia l’acusa d’un delicte menor de furt pel tabac i de receptació per la venda del patinet, ja que considera que en ser major d’edat és responsable del primer robatori i coneixedor del segon, efectuat pels menors. La defensa al·lega que l’acusat només va furtar un cartó de tabac i que no coneixia la procedència del patinet.

Segons van explicar ahir els testimonis, el juliol del 2016, un grup de cinc joves, entre els quals es trobava l’acusat, van participar en el robatori de tabac per valor de 661 euros. L’estratègia que van portar a terme per cometre el furt va ser una que, segons la fiscalia, han repetit en més d’una ocasió: mentre un vigilava la porta i un altre entretenia la dependenta del local, els altres tres van agafar el tabac d’un dels estants de la botiga. Un dels testimonis va declarar que tenia constància que la policia els va detenir poc després que es produïssin els fets, però en aquell moment ja havien venut el tabac.

Aquest mateix modus operandi van fer servir tres dels joves, tots menors d’edat, per furtar tres patinets, els quals una testimoni va declarar que tenien un valor de 628 euros, en una altra botiga d’Andorra la Vella. En aquesta ocasió, els menors haurien demanat al company major d’edat, implicat en el robatori de tabac, que vengués un dels patinets en una botiga de segona mà. El motiu és que per a realitzar aquesta transacció s’han de signar uns papers que només poden ser tramitats per una persona major d’edat.

Davant la demanda de la fiscalia, la defensa va al·legar que l’acusat només va furtar un cartó de tabac de la botiga i que no coneixia la procedència del patinet que va vendre en l’establiment de segona mà, per la qual cosa demana que es rebaixi la pena a com a màxim una setmana d’arrest domiciliari i el pagament de l’únic cartó de tabac que va furtar. L’advocada considera que és “desproporcionada” la pena que demana la fiscalia i s’acull a la versió de l’acusat i al fet que, tot i que el propietari de l’establiment de segona mà va assegurar que el jove sempre visitava el local amb un grup de menors d’edat, no va especificar si sempre eren els mateixos, per la qual cosa la defensa assegura que seria factible que l’acusat no conegués la procedència del patinet.

Per la seva banda, la fiscalia basa la seva demanda, per un costat, en la consideració que malgrat que l’acusat només va furtar per si mateix un cartó de tabac, és responsable de tot el producte sostret a l’establiment. A més, el ministeri fiscal creu que el jove en qüestió sí que sabia d’on procedia el patinet furtat pels menors. El fet que l’acusat fos reincident ha establert la demanda en 12 mesos de presó ferma.

tracking