comicis a la primavera

Xavier Espot serà el cap de llista de DA a les eleccions

El ministre acceptarà demà oficialment l’encàrrec de liderar la formació taronja les pròximes eleccions generals

Xavier Espot serà el cap de llista de DA a les eleccions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot serà el cap de llista de Demòcrates per Andorra les pròximes eleccions generals, previstes per a la primavera de l’any vinent. El ministre comunicarà oficialment que accepta l’encàr­rec del partit per prendre el lideratge en la reunió de l’executiva de la formació taronja, que tindrà lloc demà al vespre. La comissió que el partit havia creat per establir el candidat que oferia major consens va convenir que era Espot i se li va oferir formalment que agafés el relleu de Toni Martí. El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va demanar uns dies per fer una ronda de consultes prèvies. Aquestes trobades, segons diferents fonts properes al partit, les ha mantingut tant amb personalitats destacades de la formació taronja com amb polítics d’altres formacions. Espot va voler copsar quin era el sentiment respecte que decidís capitanejar la llista.

L’escaldenc fa més d’un any que sonava com a gran favorit per encapçalar el projecte, perquè la seva persona genera un consens gairebé unitari dins de la formació. La resta d’hipotètics candidats van tenir clar des del primer moment que les seves opcions passaven perquè Espot declinés l’oferiment. La reflexió del ministre ha durat més d’un any, segons fonts properes consultades, perquè no tenia clar que hagués d’agafar l’encàrrec. La duríssima legislatura que ha viscut el govern demòcrata, especialment arran del cas BPA i de tots els atacs que han estat rebent els membres de l’executiu des d’aquell moment, van fer que Espot sovint pensés a deixar la primera línia política i prosseguir amb la carrera professional al sector privat.

El preferit de Martí

Toni Martí no ha amagat durant la major part de la segona legislatura que Espot era el seu candidat preferit per al relleu. Tot i que és complicat determinar quan es va començar a generar el consens respecte que fos el ministre d’Interior el candidat, el cert és que segons múltiples fonts va ser l’actual cap de Govern qui va engegar la maquinària. A l’escalf de l’efecte Macron, i per la necessitat de donar el comandament a una nova generació de polítics, Espot va anar guanyant adeptes. La gran majoria de la formació ha acabat concloent que té el perfil idoni per al partit. Entenen que combina el centrisme que predica la formació amb una moderació molt marcada en temes com la Unió Europea, però al mateix temps amb una clara vocació d’implicar-se en les problemàtiques de tipus social. La combinació dels dos factors el col·loca com un candidat ideal per al qual els demòcrates entenen que són la majoria dels electors. Els demòcrates, segons diferents fonts del partit, confien que l’efecte Espot doni un impuls d’il·lusió a la formació, que no està passant pel seu millor moment, sobretot després d’alguns fracassos polítics amb rebombori, com el de l’edifici The Cloud. DA veu que fins ara la falta de designació d’un cap de llista havia deixat el partit en una situació estranya, especialment perquè tant els liberals (Jordi Gallardo) com els socialdemòcrates (Pere López) ja han triat els caps de llista de la coalició per als pròxims comicis. I es dona per fet que si en la cursa hi ha l’opció de la tercera via, serà Josep Pintat qui la lideri.

Amb l’efecte Espot també es busca acabar amb els recels de part dels simpatitzants del partit, com els que han format el grup d’opinió Virtus Unita. El sector més conservador dels demòcrates ha mostrat el seu descontentament envers diferents decisions del gabinet Martí, però sobretot són crítics amb els dubtes que genera la negociació de l’acord d’associació. El futur cap de llista, segons fonts consultades, hauria demanat de forma expressa als dirigents del partit la voluntat de tenir una incidència expressa en la confecció de les llistes per als pròxims comicis.

UN PERILL QUE FACILITA POSSIBLES ALIANCES

El perfil moderat de Xavier Espot hauria de facilitar l’opció de tancar aliances electorals amb Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos de la Massana. Així com a mínim ho pensa bona part del partit taronja, que confia que el tarannà conciliador d’Espot ajudi a aconseguir un acord per als pròxims comicis. L’opció de pacte és complicada, segons diverses fonts pròximes a la formació, perquè el polític lauredià està en la línia de fer una candidatura nacional que tingui el rebuig a l’acord d’associació amb la Unió Europea com a bandera. Tot i que Pintat i part de Ciutadans Compromesos estan virant cap a una llista nacional, els demòcrates creuen que Espot pot ser capaç de revertir la situació, especialment per la seva visió molt prudent respecte a l’acord amb Europa. L’escaldenc representa la branca taronja que prefereix agafar un camí lent i no precipitar-se en les negociacions amb Brussel·les.

tracking