Rreportatge

Suport a Occitània

La Creu Roja Andorrana ha enviat tres vehicles amb tres efectius d’ajuda a l’Aude per col·laborar en el dispositiu d’emergència activat per les fortes tempestes produïdes els dar­rers dies al sud francès que han provocat dotze morts i la desaparició d’una persona.

Suport a OccitàniaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Menys d’un mes després de signar un acord de suport en casos d’emergència amb les delegacions dels Pirineus Orientals i Catalunya, la Creu Roja Andorrana ha aprofitat aquesta estreta relació per a dur terme tasques de suport a Occitània pels aiguats provocats per la tempesta tropical Leslie. Tres efectius andorrans, amb tres vehicles, es troben a la zona col·laborant en el dispositiu d’emergència activat per unes inundacions que han provocat dotze morts i que mantenen una persona desapareguda.

Jordi Llansó, director general de la Creu Roja Andorrana, assegura que és la bona relació amb les delegacions del sud de França el que ha permès actuar amb rapidesa. “En saber que hi havia aquest desastre, vam preguntar als responsables si necessitaven ajuda i ens van confirmar que existia una alerta”. Aquesta trucada va permetre a la Creu Roja Andorrana avisar amb temps els voluntaris i preparar els vehicles amb aliments abans de rebre la demanda definitiva per part de la delegació francesa. “El coneixement dels recursos que té cadascuna de les delegacions també han ajudat a la ràpida mobilització per a l’emergència”, assenyala Llansó.

L’agilitat en tot el procés va fer que els efectius arribessin a la zona en poc més de dues hores des de la rebuda de l’avís, fent que hi haguessin vehicles especials donant suport a la zona abans que arribessin altres efectius francesos provinents de ciutats llunyanes com París. Un dels vehicles, un 4x4 d’intervenció ràpida, es troba donant suport en la distribució d’aliments i articles de primera necessitat, sent així els andor­rans els primers efectius que van poder repartir aliments entre l’exèrcit, la policia i els bombers. El 4x4 es pot moure per zones de difícil accés on no pot arribar cap altra assistència d’aquest tipus D’altra banda, el vehicle sanitari adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i amb capacitat per a nou passatgers, ha pogut traslladar els veïns afectats a un pavelló amb capacitat per a 70 persones. El tercer vehicle és de suport genèric.

Els tres voluntaris andorrans romandran a Occitània almenys durant el que resta de jornada, tot i que podrien estar un dia més tot depenent de l’evolució de les tasques de rescat. “Els nostres efectius han dormit només dues hores”, afirma Llansó, que assegura que des de la Creu Roja francesa estan molt agraïts per l’ajuda andorrana i per la ràpida reacció. Una rapidesa que pot haver atenuat els efectes d’una emergència ja per si devastadors.

tracking