Societat

Manifest per despenalitzar l'avortament a tot Europa

L’andorrana Suzana Fish és una de les 343 dones que signen el text

Manifest per despenalitzar l'avortament a tot EuropaRUBÉN PINEDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Membres de l’associació Astra, que defensa la llibertat dels drets reproductius de les dones, ha publicat un comunicat en què insta la Comissió Europea i els seus estats membres a garantir l’avortament lliure sense represàlies. En total, 343 dones de diferents països europeus, entre les quals hi ha l’andorrana Suzana Fish, reclamen a les institucions europees que proporcionin ajuda política i financera a aquelles dones que vulguin interrompre el seu embaràs i que condemni “rotundament els discursos regressius i repressius, així com les lleis i les polítiques que restringeixen el dret de les dones per poder decidir per elles mateixes”.

El nombre de dones que signen aquest manifest no ha sigut escollit a l’atzar, ja que alhora s’ha fet per commemorar les 343 dones que l’any 1971 van publicar a França un manifest al setmanari Le Nouvel Observateur en què reclamaven despenalitzar l’avortament al país gal. Ara, l’associació europea ha emès aquest comunicat per reclamar l’accés lliure a l’avortament a tots els països, ja que creuen que a Europa s’està girant l’esquena als seus drets.

De fet, afirmen que els avenços que es van fer quant a drets reproductius des del 1970 “tornen a estar a amenaçats”. Denuncien que tot i els passos que s’han fet, com ara la recent despenalització de l’avortament a Irlanda, els drets de les dones “tornen a estar amenaçats”. Posen com a exemple les polítiques restrictives que s’han adoptat a països com Polònia. Expliquen que a Itàlia hi ha metges que rebutgen practicar l’avortament, i que a Malta està prohibit. En el manifest, no fan referència a la situació del Principat.

tracking