Educació

Govern augmenta la velocitat d'Internet a les escoles

El ministre Eric Jover i el director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, visiten el centre d'Aixovall per conèixer les característiques de la nova xarxa

Govern augmenta la velocitat d'Internet a les escolesSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern, en col·laboració amb Andorra Telecom, augmenten la capacitat i la velocitat de la Xarxa Educativa Nacional d'Andorra (Xena), que assegura la connexió a Internet dels 35 edificis escolars del país. L'administració instal·la nous enrutadors de xarxa, els filtres i tallafocs de la xarxa per a augmentar la velocitat de sortida de la fibra òptica d'1 a 10 gigues per segon. Un altre canvi ha estat l'ampliació de les línies d'accés a Xena dels set centres escolars amb més tràfic: les escoles andorranes de segona ensenyança de Santa Coloma, Encamp i Ordino,l'escola de primera ensenyança de Santa Coloma, el Lycée Compte de Foix, el centre de formació d'Aixocall i l'escola andorrana de batxillerat, on s'ha hagut de renovar el maquinari d'Andorra Telecom i de la xarxa Xena. En la resta de centres escolars també s’ha multiplicat per tres la capacitat de la línia passant de 100 Mbps fins a 300 Mbps. Tot i que la xarxa era suficient en aquests centres escolars s’ha ampliat en previsió a l’increment continu de la demanda de serveis d’Internet a les escoles.

El ministre d'Educació, Eric Jover, i el director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, han visitat aquest matí el centre de FP d'Aixovall per conèixer de primera mà les característiques de la nova xarxa i les impressions de docents i alumnes. A la visita Jover ha destacat la importànciade mantenir les línies de comunicació, ja que cada vegada més "els serveis de tecnologia educativa emprats estan basats en el núvol". Per la seva banda, Jordi Nadal ha subratllat que la xarxa Xena "no només és una eina per afavorir l’accés a Internet dels centres educatius sinó que és un canal per fomentar la interrelació i intercanvi entre diferents escoles i sistemes".

La xarxa Xena

La Xarxa Educativa Nacional d'Andorra (Xena) és una intranet que disposa de 23 accessos des dels centres educatius i un accés des del CPD del ministeri, situat a Aixovall, que garanteixen la connexió entre les escoles i les persones que integren la comunitat educativa, així com una connexió de sortida a Internet. La xarxa dona servei diari a 11.000 alumnes i a 1.820 docents dels tres sistemes educatius.

tracking