Política

El servei d'atenció a domicili té 190 usuaris i 34 treballadors

El Govern diu que no hi ha llista d’espera i que es fan plans personalitzats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Afers Socials ha facilitat dades actualitzades del servei d’atenció domiciliària (SAD) a demanda de la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili. Actualment s’atén 190 usuaris distribuïts a les set parròquies i tots en horari diürn. Sobre aquesta qüestió, la dels horaris, el ministeri precisa que es fa un pla adaptat a les necessitats de cada persona i que inclou la modalitat del servei (diürn, nocturn i/o festius), la freqüència (si és diària, setmanal o alguna altra modalitat) i els horaris d’atenció. A Encamp (31 usuaris), la Massana (12), Andor­ra la Vella (56) i Escaldes (53) hi ha assistència de dilluns a diumenge. En el cas dels beneficiaris de Canillo (4), Ordino (3) i Sant Julià (21) els treballadors del servei cobreixen de dilluns a divendres. En total, el SAD el fan funcionar 34 treballadors: 31 treballadors familiars, dues coordinadores i una cap d’àrea. Respecte a les seves condicions laborals, 4 són funcionaris, 12 agents de l’administració de caràcter indefinit, 7 són contractats amb caràcter indefinit i 11 són eventuals.

L’executiu també precisa que actualment no hi ha llista d’espera i defensa que “des de l’inici del traspàs, el mes de juliol del 2017 i fins a l’actualitat, el Govern ha respost amb celeritat a totes les demandes que se li han formulat”. En aquest sentit recorda que els potencials beneficiaris han de complir amb els requisits fixats pel reglament regulador del SAD, com ara patir una situació de cronicitat o discapacitat que li generi dependència o patir una problemàtica que li impedeixi estar-se al domicili sense el suport del servei. A partir d’aquí, una unitat de valoració es desplaça al domicili per detectar les necessitats i determinar el grau de dependència. El ministeri precisa que en el pla de treball i en la definició dels horaris d’atenció es tenen en compte també les preferències de la persona interessada i insisteix que “no és un mateix forfet per a tothom”.

L'ESTUDI SOBRE EL COST DE LA VIDA, A PUNT

També a demanda d’un conseller socialdemòcrata, en aquest cas Gerard Alís, l’executiu ha aclarit en quin punt es troba l’estudi sobre el cost de la vida que es va comprometre a impulsar a instàncies del Consell General. En la resposta parlamentària, el ministre de Finances, Jordi Cinca, indica que la presentació de l’informe és imminent, ja que s’ha acabat de redactar durant el mes de setembre. També indica que s’ha comptat amb l’assessorament del catedràtic Jaume Garcia de la Universitat Pompeu Fabra, expresident de l’institut nacional d’estadística espanyol. Cinca assenyala que l’expert ha rebut uns honoraris de 7.500 euros.

tracking