Cinca afirma que si hi ha demandes inassumibles no se seguirà negociant

Afirma que seure a la taula “no vol dir assumir-ho tot de manera estricta, fidel i sense restriccions”

Cinca afirma que si hi ha demandes inassumibles no se seguirà negociantSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Si no podem adaptar les polítiques socials [de la Unió Europea] a la nostra realitat tenim tot el dret de posar-ho damunt de la taula [de negociació de l’acord d’associació], i si convé un cop analitzat i discutit de veritat aixecar-se de la taula.” Així de contundent es va mostrar ahir el portaveu del Govern, Jordi Cinca, a la roda de premsa posterior al consell de ministres, preguntat per si aspectes de polítiques socials del cabal europeu com la implementació d’un subsidi d’atur a Andor­ra són una línia vermella en la negociació amb Europa. Cinca, abans, va assenyalar que en “cap cas seure a la taula de negociació vol dir assumir totes les polítiques socials i de lluita contra l’atur de manera estricta, fidel i sense cap mena de restricció”.

En la mateixa roda de premsa va recordar als partits polítics que estan demanant que s’aturin les negociacions amb la UE fins després de les eleccions que l’executiu afronta aquesta petició amb “absolut respecte”, però que el Govern es mantindrà a la taula i que espera que el que surti dels propers comicis aprofiti la feina realitzada. “La negociació és una carrera de fons i el que no vols pretendre és resoldre-ho en dotze mesos”, va dir Cinca, per afegir que “la millor via de futur és obrir-se als països del voltant i no aïllar-se”.

Respecte a les crítiques d’algunes formacions de l’oposició per no haver elaborat estudis d’impacte de l’acord abans de seure a negociar amb Europa, el portaveu va indicar que “dir que no pots seure a la taula de negociació fins que no es tinguin tots els estudis d’impacte de totes les quatre llibertats, de tots els milers de directives i reglaments que desenvolupa la Unió Europea, és com dir que no vols seure a la taula”. I hi va afegir que “si abandones al principi, un cop llegides les regles estandarditzades, segur que no aconseguiràs res”.

El ministre de Finances va recordar el que s’ha aconseguit amb el tabac en la negociació per la lliure circulació de mercaderies i va treure pit en assegurar que “hem après que si tenim arguments sòlids, la majoria de les vegades ens en sortim”.

1,7 MILIONS L'ANY PERA AL CENATRA

El consell de ministres ha adjudicat a l’empresa Aerco la gestió i manteniment del Centre Nacional del Trànsit (Cenatra) per als propers quatre anys, ampliables a sis. L’executiu pagarà 1,7 milions d’euros anuals a l’empresa, que és la mateixa que gestiona el Cenatra actualment, una xifra inferior a la que s’està pagant actualment. Govern també ha adjudicat la creació d’una aplicació per a telèfons intel·ligents per informar del trànsit i la instal·lació d’avisadors sonors en 42 cruïlles semafòriques

MÉS ACORDS

L’executiu ha col·locat la totalitat dels 100 milions de deute públic a curt termini en la modalitat de bons que va subhastar fa dues setmanes. Ha rebut sol·licituds per un valor de 345 milions.

Aprovat l’acord multila­te­ral de l’OCDE d’intercanvi d’informació país per país referida a les empreses residents fiscals al país que formin part d’un grup multinacional que hagi facturat un mínim de 750 milions.

Canvis en els passaports diplomàtics per ampliar en 12 mesos el termini de caducitat per evitar que alguns països posin traves a l’entrada dels seus titulars.

tracking