justícia

El Tribunal de Corts torna a suspendre el judici del 'cas BPA'

La vista queda ajornada sine die per les demandes civils que l’advocat Josep Anton Silvestre ha presentat a la Batllia

Demandes civils contra els magistrats del 'cas BPA'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha comunicat aquest matí a tots les parts presents al cas BPA que el judici queda de nou ajornat i les sessions no es reprendran el dilluns 15 d'octubre com estava previst. La vista se suspèn sine die per les quatre demandes civils que ha presentat Josep Anton Silvestre a la Batllia.

Silvestre ha presentat demandes civils contra els tres magistrats (Josep Maria Pijuan, Enric Anglada i Concepció Barón) del judici del cas BPA. El lletrat hauria presentat les tres primeres dimecres i una altra ahir, després de tenir un incident amb el president del tribunal, Josep Maria Pijuan. Les demandes coincideixen, segons diverses fonts properes al cas, amb l’aute en què es desestimava la recusació que el lletrat havia fet als magistrats. En la resolució s’indicava que per recusar un dels elements és que hi hagi hagut una demanda del recusador contra el jutge o els jutges del cas. L’acció de Silvestre ha derivat en una nova suspensió de la vista oral del cas BPA, que havia de reiniciar-se el 15 d’octubre. El Tribunal de Corts ha convocat tots els lletrats implicats aquest matí per comunicar un aute important i els lletrats consultats ja sospitaven ahir que seria una nova suspensió fins que es resolgui la demanda civil. Es dona per fet, i potser ja ha tingut lloc, que Silvestre presenti una nova recusació perquè no hi ha cap limitació legal per presentar les que consideri oportunes.

Escac al sistema judicial

L’acció de Silvestre obre les portes, segons les fots consultades, a fer un pols al sistema judicial per impedir la celebració de la vista. Actualment hi ha sis magistrats al Tribunal de Corts. Els tres recusats per Silvestre més Anna Estragués, Canòlich Mingorance i Jacques Richiardi. Cap de les dues podria substituir els titulars del cas BPA en cas que la recusació fructifiqués. Mingorance perquè va ser la batlle que va instruir el cas i Estragués perquè és la que va resoldre els recursos de la instrucció. L’únic que podria entrar és Richiardi, que està en actiu de forma parcial. Per tant, segons les fonts consultades, només es podria substituir un magistrat recusat.

En cas que les recusacions que insta Silvestre prosperessin el judici del cas BPA entraria en una zona desconeguda d’imprevisibles conseqüències. D’entrada, una recusació triple faria que no es pogués constituir el tribunal i obligaria a fer modificacions legislatives urgents, arribada de nous magistrats o qualsevol altra solució que s’improvisés. En cas que només es recusés Pijuan i el substituís Richiardi, un dels magistrats necessitaria entre tres i sis mesos per dominar un dossier de desenes de milers de folis com el del cas BPA. El president del tribunal necessita un coneixement molt important del cas i de totes les actuacions que s’han fet per poder donar garanties.

Les mateixes fonts van indicar que ara es comprovarà si una actuació continuada amb una inundació d’accions dilatòries i fons il·limitats té la capacitat de bloquejar i sotmetre el sistema judicial andorrà. Perquè, segons les fonts consultades, no hi ha res que pugui impedir una allau de recusacions (per als propers que nomenessin, també), demandes civils, querelles criminals i qualsevol altra acció que vagi aturant la causa. D’entrada, comenten les fonts, els rumors respecte que s’aconseguiria que el cas no estigui jutjat abans de les eleccions comença a ser possible. Aquesta opció semblava impensable quan va començar la vista oral el gener d’aquest any. Es necessitaria dilatar quinze mesos el judici per arribar al març sense conclusió. Aquesta opció, segons els lletrats involucrats consultats, seria la demostració de la derrota del sistema judicial, que no disposaria de mitjans per poder celebrar una vista oral si s’ha d’enfrontar a una allau accions judicials dila­tòries.

tracking