política

Polèmica per si Espanya exigeix l'atur per als emigrants

Govern assegura que és un tema que actualment no s’està debatent a Brussel·les

Polèmica per si Espanya exigeix l'atur per als emigrantsCarlos Gallardo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va afirmar ahir que Espanya “està demanant a la taula de negociacions que Andorra assumeixi l’abonament dels subsidis d’atur de tots aquells treballadors espanyols que retornen al seu país d’origen després d’haver treballat a Andorra”. Bartumeu va assegurar que “les exigències” de l’Estat veí del sud estan tenint lloc en el marc de les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea.

En aquest sentit, va remarcar que “el que s’està plantejant a la taula de Brussel·les és que els països que volen un acord d’associació han d’assumir el subsidi d’atur de les persones amb nacionalitat d’un país membre de la UE”. El líder d’SDP va explicar que “això no només afecta Andorra”, i va apuntar que Suïssa “es troba amb les mateixes exigències per la part francesa”. Jaume Bartumeu va subratllar que aquesta demanda “està encallant” les negociacions amb la UE i va asserir que l’executiu ho “està amagant”.

El president d’SDP va argumentar que durant una trobada dimarts passat amb l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, aquest li va confirmar l’exigència espanyola. “Jo li vaig preguntar sobre aquesta qüestió i jo no he de fer de portaveu de l’ambaixador, però sí que puc dir que no em va desmentir, sinó que més aviat em va confirmar la posició espanyola”, va sentenciar. Amb tot, Bartumeu va reconèixer que desconeix els detalls de la demanda espanyola. “No tenim la constància concreta de com es formula això”, va afegir.

Des del Govern, però, van afirmar que actualment aquesta qüestió no està sobre la taula de la negociació d’associació amb la UE, si bé van avançar que ho podria estar en futures negociacions per separat amb Espanya quan es tracti la circulació de persones. Així, fonts properes a l’executiu van desmentir a Bartumeu i van assegurar que en cap cas aquest tema ha bloquejat la negociació, sinó que és Andorra qui vol anar lentament per aclarir les implicacions de cada mesura.

tracking