política

Govern assegura que la CASS “no reemborsa” els avortaments voluntaris

Assegura que no n’ha reemborsat cap perquè no és una prestació inclosa i no està contemplat en l’ordenament jurídic

Govern assegura que la CASS “no reemborsa” els avortaments voluntarisARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CASS “no reemborsa interrupcions voluntàries de l’embaràs perquè no és una prestació inclosa en la nomenclatura vigent i no està contemplat en l’ordenament jurídic andorrà”. Aquesta és la resposta del Govern a la pregunta de la consellera general del PS, Rosa Gili, respecte si la parapública reemborsa avortaments fora d’Andorra. En la mateixa, s’assenyala que del 2015 al primer semestre del 2018 s’han reemborsat set interrupcions no voluntàries de la gestació abans dels 180 dies d’embaràs fetes a l’estranger.

Les contestes del Govern s’emmarquen en una bateria de preguntes que Gili va realitzar perquè fossin respostes per escrit relatives a les polítiques de salut sexual i reproductiva. Quant a la demanda de si la legislació actual respecta els compromisos internacionals contrets per Andorra relatius als drets de les dones, l’executiu indica que s’adequa al marc constitucional vigent i afegeix un llistat amb les darreres recomanacions fetes al Principat pel Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació envers la Dona. A la majoria, menys una, se li han donat compliment o estan en procés. Res s’ha fet respecte a la despenalització de l’avortament.

La resposta del Govern és que cal posar en relleu en primer lloc que la Constitució reconeix el dret a la vida i la protegeix plenament en les seves diferents fases, i el dret a la vida tal com està reconegut constitucionalment s’ha d’entendre dins del nostre procés constituent. Hi afegeix que el Govern “és conscient” que “la despenalització de l’avortament” és una qüestió que “preocupa la societat civil”, però la reforma de la Constitució i posterior modificació del Codi Penal “implicaria la ruptura de les institucions de l’Estat que conformen la nostra identitat com a país”.

La consellera socialdemòcrata assegura que dins del col·lectiu mèdic i sanitari hi ha preocupació per si un professional que assessori, orienti o acompanyi una dona que vulgui interrompre el seu embaràs sense que aquesta persona l’hagi executat directament incorre en algun risc penal. La resposta de l’executiu és que aquesta és una qüestió que, arribat el cas i tenint en compte les circumstàncies concretes que concorrin en cada un d’ells, “haurà de valorar la justícia”.

El Govern no respon a la pregunta de Gili sobre si hi ha algun conveni entre Catalunya i Andor­ra respecte dels avortaments, pel fet que la Generalitat fa públiques cada any el nombre de dones residents al Principat que duen a terme aquest tipus d’intervenció al país veí del sud. Assegura que no pot donar dades de França perquè el veí del nord no facilita el país de residència de les dones estrangeres que hi avorten.

Sí dona dades de les campa-nyes d’informació sexual i reproductiva realitzades als centres escolars del país: 162 tallers el 2017.

VUI MENORS EMBARASSADES

El SAAS ha atès els darrers sis anys fins a vuit noies menors d’edat embarassades, les quals totes van acabar donant a llum a l’hospital. De les vuit joves, una tenia 13 anys, dues 15 i cinc 17. Responent a la consellera general Rosa Gili, l’executiu indica que els darrers cinc anys no hi ha hagut cap dona que hagi perdut la vida a Andorra a conseqüència de complicacions en l’embaràs o en el part. El Govern també informa la parlamentària respecte dels serveis específics dedicats a donar informació sobre salut sexual als menors i sobre els diversos protocols en casos de violació.

tracking