patrimoni natural

Investiguen la caça furtiva d'un isard a la setmana cinegètica

Els banders busquen una parella de caçadors que va abatre un animal de manera furtiva dimarts passat a prop de la frontera amb Catalunya

Investiguen la caça furtiva d'un isard a la setmana cinegèticaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cos de banders ha obert una investigació per la caça furtiva d’un isard que van detectar els agents rurals la setmana passada. El cos català va localitzar una parella de caçadors andorrans durant la setmana de caça de l’isard que va abatre un exemplar i no el va segellar. Els fets van tenir lloc dimarts passat al matí al límit fronterer entre Andorra i Catalunya quan el cos català va presenciar com dos caçadors disparaven contra un isard i no li van posar l’anella preceptiva que es requereix per portar el recompte d’exemplars que es fixen durant la setmana de cacera. Aquest any el nombre d’animals que es podien abatre des del dia 16 de setembre fins el passat diumenge estava estipulat en 96, i se’n van caçar una seixantena, en espera que el cos de banders faci públic avui el nombre definitiu d’exemplars morts pels caçadors durant els set dies de cacera permesos.

Fonts del cos català van explicar ahir que els agents rurals desplegats a la zona van veure com els dos caçadors van disparar l’animal però no el van anar a anellar ni tampoc el van anar a recollir. Els agents van comprovar que estava mort i després d’esperar tot el dia per veure si els caçadors anaven a buscar l’exemplar van notificar la infracció al cos de banders, fet que es va produir dimarts al vespre. Les mateixes fonts van indicar que no podien actuar contra els caçadors perquè els fets van tenir lloc a un punt fronterer al límit amb Catalunya però en territori andorrà.

Investigació dels banders

Per aquest motiu van alertar el cos competent andorrà, que ha obert una investigació per esclarir els fets, segons van indicar ahir fonts coneixedores del cas. Els banders es van desplaçar fins a la zona on es va matar l’animal però aquest ja no hi era, segons van assenyalar, fet que complica la cerca dels autors dels trets. En aquest sentit, les mateixes fonts van posar de manifest les dificultats per identificar els dos caçadors implicats atès que el nombre d’inscrits a la setmana de caça de l’isard s’eleva a les 537 persones i l’única informació de la qual disposen, i que els van subministrar els homòlegs catalans, és que es tracta d’una parella de caçadors.

A més, el fet que l’espai de caça no estigui limitat i no es pugui determinar on actua cada colla fa que resulti molt difícil identificar els presumptes implicats en el succés.

Quatre infraccions

A banda d’aquest fet, que està sent investigat pel cos de banders, la Setmana de caça de l’isard es va tancar amb un total de quatre infraccions relacionades amb l’activitat cinegètica. Una de les faltes registrades pel cos de banders, que avui farà balanç del transcurs de la setmana, va ser per matar un animal i no posar-li l’anella corresponent, segons van explicar fonts properes al col·lectiu de caçadors. Justament se sospita que aquest fet estaria relacionat amb el cas de caça furtiva denunciada pels agents rurals en el sentit que podria haver estat perpetrat pel mateix grup de caçadors implicats en l’afer investigat. Pel que fa a la resta d’infraccions, una va ser per matar un mufló –la cacera està limitada als isards–, una altra per ferir un isard i no comunicar-ho i la darrera per matar un animal de més dels que pertoquen per cada colla, segons van detallar les mateixes fonts.

ELS AGENTS RURALS DENUNCIEN TRES MOTORISTES ANDORRANS PER INFRINGIR LA NORMATIVA VIÀRIA

El dispositiu que van activar els agents rurals amb motiu de la Setmana de caça de l’isard a Andorra, durant la qual es van inspeccionar caçadors que entraven a Catalunya amb isards precintats correctament, va servir per detectar més infraccions comeses en espais naturals propers a la frontera. En concret, segons van explicar des del cos, es va identificar una moto que circulava fora dels camins permesos i que va ser denunciada. Fonts dels agents rurals van afirmar que es troben en diverses ocasions amb motoristes andorrans que no compleixen la normativa catalana de circulació motoritzada que obliga a transitar obligatòriament pels camins reglamentaris. Això es deu al fet que al territori veí es prohibeix el trànsit lliure i en canvi a Andor­ra no hi ha restriccions en aquest sentit. Una infracció que implica una sanció d’uns 300 euros. Per altra banda, es va sancionar un motorista que conduïa un vehicle sense matrícula i un altre que no tenia assegurança. Tots aquests fets van tenir lloc entre dijous i divendres de la setmana passada. També al límit fronterer amb Andorra, però en aquest cas amb implicats catalans, els agents rurals van interposar una denúncia per un foc d’esbarjo i van denunciar els propietaris de dos gossos per no portar-los lligats o almenys controlats per tal que no provoquin danys a la ramaderia.

tracking