salut

Un acord amb Espanya permetrà al país obtenir sang dels bancs veïns

Carles Álvarez i la ministra espanyola van rubricar ahir un conveni de col·laboració

Un acord amb Espanya permetrà al país obtenir sang dels bancs veïnsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, i l’homologa espa-nyola, María Luisa Carcedo, van signar ahir a Madrid un acord que contempla la promoció de la donació de sang i l’obtenció, processament i subministrament de components sanguinis per a l’ús transfusional. A la pràctica vol dir que Andorra, que no té un banc de sang propi, també podrà abastir-se de sang provinent de l’Estat veí del sud. L’acord complementa al conveni d’importació de productes sanguinis amb França, del 13 de novembre del 2017. Tal com va recordar el Govern, “a començament del 2017 es van iniciar les converses amb l’Estat espanyol per disposar d’un conveni similar al que actualment disposa el SAAS amb França, per tal d’assegurar l’autosuficiència de sang al Principat”.

La cooperació també fa especial incidència en la promoció de la donació. En aquest sentit, es preveu l’organització de col·lectes de sang anuals a través d’unitats mòbils al Principat i també campanyes de sensibilització amb activitats d’informació a la població “sobre la necessitat que té el sistema sanitari de disposar de components sanguinis i, per tant, de la importància de la donació”. De fet, ja fa alguns anys que s’organitzen diferents col·lectes al Principat en col·laboració amb el banc de sang i teixits de Catalunya. Durant el 2017 les diferents accions realitzades van obtenir com a resultat la recollida de prop de 1.200 donacions de sang al Principat.

Tal com especificava el comunicat difós pel ministeri espanyol, les campanyes de donació seguiran el principi de “donació voluntària i no remunerada” que recull la legislació espanyola i també el que disposa el Consell d’Europa sobre “intercanvi de substàncies terapèutiques d’origen humà”. S’haurà d’informar els donants de la destinació de les donacions. L’acord té una duració de cinc anys que serà renovable per períodes d’aquesta mateixa durada. El desplegament de les accions derivades d’aquest acord s’implementarà a nivell tècnic i en col·laboració entre els ministeris de salut d’ambdós països, van puntualitzar des d’Andorra. Tanmateix, les dues administracions van destacar que el document rubricat pels dos ministres és fruit dels vincles d’amistat i cooperació que uneixen els dos països i es basa en el principi de reciprocitat i en la necessitat de protegir els interessos comuns en l’àrea de la medicina transfusional d’ambdós territoris.

tracking