SOCIETAT

Arran qualifica de “teatre” la investigació de la protesta a la Seu

L’organització no té constància d’haver rebut cap denúncia per les protestes a favor de l’avortament a la festa major de la Seu d’Urgell

Arran qualifica de “teatre” la investigació de la protesta a la SeuARRAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arran Alt Urgell considera que les investigacions per a trobar responsables per les protestes a la Seu d’Urgell en favor de la despenalització de l’avortament a Andorra, així com de la crema d’una fotografia de Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, no són reals. “Pensem que la investigació que l’ajuntament afirma dur a terme és un teatre que han fet de portes enfora”, van manifestar membres de l’organització a aquest diari, i consideren que la intenció del consistori d’investigar les accions de la festa major de la Seu és per a “tranquil·litzar les influències que els han pressionat després que duguéssim a terme l’acte, com ara el propi bisbat i el Govern andorrà”.

D’altra banda, l’organització juvenil catalana va afirmar no tenir constància d’haver rebut cap denúncia, ni per part del bisbat ni de l’ajuntament de la Seu, i no n’esperen rebre cap. Tampoc creuen que “la suposada investigació avanci de cap manera”. De fet, des de les xarxes socials, Arran Alt Urgell va compartir fa unes setmanes un missatge en el qual es dirigia a l’ajuntament per a interessar-se, irònicament, sobre la investigació. “Estem molt tranquil·les pel que fa a aquest tema perquè amb l’acció no vam cometre cap il·legalitat”, van afirmar fonts de l’organització. En aquest sentit altres plataformes com Stop Violències o Acció Feminista han defensat l’acció com un acte de llibertat d’expressió.

Satisfetes per la rebuda

Des d’Arran també es van referir al qüestionament de dur a terme la reivindicació durant els concerts de festa major de la Seu, ja que des d’algunes entitats es considera que els espais de festa han de ser neutrals. “Pensem que això mai és així, i el que realment ha molestat a l’ajuntament ha estat que es fes una manifestació de signe contrari al seu en un espai que fins ara no escapava mai del seu control”, van manifestar fonts d’Arran. “Vam dur a terme la protesta durant la festa major de la Seu perquè era un lloc on sabíem que l’acció podria tenir bona repercussió i arribar a molta gent”, asseguren des d’Arran, que també afirmen estar “molt satisfetes” amb la rebuda que va tenir entre la gent del públic dels concerts.

La de la Seu no serà la darrera acció que farà Arran referent a la despenalització de l’avortament a Andorra. “Mentre el sistema heteropatriarcal i qui el representa ens segueixin negant els nostres drets, seguirem duent a terme les accions de visualització i denúncia que siguin necessàries”, van manifestar.

Resposta a la reacció del bisbe

L’acció d’Arran no va passar desapercebuda al Principat i ha generat, durant les darreres dues setmanes, diverses reaccions. Des d’Arran es mostren sorpresos per les paraules de Vives a l’homilia del dia de Meritxell, una actitud que consideren “victimista”. Vives va assegurar que “tot no s’hi val al nostre país”, i es va mostrar taxatiu contra les “difamacions” i les “mentides”. Sobre les reaccions del cap de Govern, Toni Martí, i del grup d’opinió Virtus Unita, Arran admet que els és “bastant indiferent”. “No ens ha sorprès que una colla d’homes que encarnen el conservadorisme més dur d’Andorra ara surtin en tromba a defensar una de les figures que representa el sistema que els sustenta”, van afegir des de l’organització catalana.

PARTICIPARAN EN LA CAMINADA DEL 29 DE SETEMBRE

L’organització juvenil va confirmar que participarà a finals de mes en les accions que Stop Violències ha organitzat en el marc de la celebració del Dia Internacional de la despenalització de l’avortament. Així, fonts d’Arran Alt Urgell asseguren que es sumaran a la caminada prevista per al dia 29 de setembre, que s’iniciarà a l’aparcament del Viena a les 11.30 hores i finalitzarà a l’estació d’autobusos. A més d’Arran, també viatjaran al Principat altres col·lectius, com ara Feministes Alt Urgell, Huldra i IRIS. L’organització també ha assegurat que participarà en els altres actes del dissabte, com l’actuació musical de Ioni i la posterior lectura d’un manifest. Cal recordar que la caminada transcorrerà pel Camí saludable dels Drets Humans, ja que des de la plataforma andorrana consideren que, amb la situació actual de l’avortament a Andorra, “es vulneren els drets 4 i 7”. Abans es duran a terme dues conferències amb activistes de l’Argentina i una xerrada titulada Andorra i la doble moral, avortament sí... però fora de casa, on dones que han hagut d’avortar explicaran la seva història. Des d’Arran van confirmar que es troben preparant algunes accions de les quals aniran informant els pròxims dies.

tracking