sostenibilitat

La sal a la carretera no provoca afectacions “greus” als rius

L’executiu assegura que la qualitat de l’aigua es manté “excel·lent o bona”

La sal a la carretera no provoca afectacions “greus” als riusARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ús de la sal a la xarxa viària durant l’hivern no provoca alteracions importants als rius. En resposta a una pregunta escrita del conseller general d’SDP, Víctor Naudi, l’executiu admet que es poden produir “variacions” de qualitat de les aigües superficials durant els mesos de fred a causa de la conductivitat i de la concentració de clorurs, però al mateix temps apunta que aquesta afectació “no es pot considerar molt greu”.

El Govern justifica la seva resposta emparant-se en els índexs de qualitat de l’aigua durant els mesos en què es fa servir el producte. Segons les dades de l’executiu, la classificació de l’aigua continua sent “excel·lent o bona”. L’executiu admet que durant la temporada d’hivern de l’any passat, hi va haver un augment “significatiu” del consum de sal respecte al mateix període anterior. En concret, l’hivern del 2017-2018 es van consumir 6.861 tones de sal mentre que l’hivern del 2016-2017 se’n van fer servir 4.600, però el Govern al·lega que aquestes diferències tan exagerades es poden produir, ja que l’ús del producte pot disparar-se si hi ha un major gruix de neu, com és el cas de l’últim hivern, o pel descens de les temperatures mínimes.

L’executiu considera que Víctor Naudi es va excedir en la seva pregunta per conèixer quina quantitat de sal es fa servir a l’hivern. En les vuit qüestions adreçades a l’executiu, Naudi va preguntar si el Govern té previst un altre mitjà alternatiu que “l’ús indiscriminat de la sal per disminuir els riscos a la xarxa”. El Govern, que ha fet estudis sobre alternatives a la sal per fondre la neu, creu que l’ús del producte és “proporcionat i justificat”, i que ja s’empren altres mètodes, com ara la salmorra, que és una barreja d’aigua i sal, en comptes de sal seca, fet que permet un estalvi econòmic en consum de sal i minva la sal que és abocada als rius.

OLGA GELABERT DESCARTA REVISAR LA LLEI DEL NOMENCLÀTOR

La ministra de Cultura, Jovetut i Esports, Olga Gelabert, descarta revisar l’actual Llei del nomenclàtor, vigent des del 2010. En resposta a una pregunta del liberal Ferran Costa, la titular de Cultura no considera “necessari” revisar el text, que va generar polèmica per l’escriptura sense hac de Canòlich.

tracking