Suspenen un judici per abús perquè l'acusat està expulsat

El processat, que diu que no té diners per venir al país, hauria agredit una noia de 15 anys

Suspenen un judici per abús perquè l'acusat està expulsatARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal de Corts tenia previst jutjar ahir un home de nacionalitat portuguesa acusat d’haver abusat sexualment, el juliol del 2015, d’una jove de 15 anys. La vista, però, es va acabar suspenent davant la incompareixença del processat, que tenia 46 anys el dia dels fets. L’home es troba des de final d’agost a Portugal, després que el Govern decidís, el març del 2017, no renovar-li el permís de residència i treball. Una decisió que va portar fins a la sala administrativa del Tribunal Superior, que el juliol de l’any passat va ratificar la posició de l’executiu. Malgrat que l’home ha presentat un incident de nul·litat d’actuacions a la mateixa sala demanant la suspensió cautelar de la mesura dictada pel Govern, un cop va tornar de les vacances d’estiu se li va comunicar que en cinc dies havia d’abandonar el país.

L’advocat defensor va demanar la suspensió del judici i va assegurar que el seu client volia estar present a la vista. Els magistrats, que en un principi tenien la voluntat de continuar el judici sense la presència de l’acusat, van decidir l’ajornament després que el lletrat expliqués que l’home just acaba de trobar una feina a Portugal i que ara mateix no tenia diners per tornar a Andorra. L’advocat, que va posar a disposició del tribunal i de la fiscalia l’escrit presentat al Superior per demanar la suspensió de l’expulsió del país i una documentació per acreditar que no podia desplaçar-se fins a Andorra per motius econòmics, va assegurar que el processat vol estar present al judici i que un cop hi hagi una nova data assistirà a la vista.

Els fets que s’havien de jutjar ahir van passar el 5 de juliol del 2015, dia en què l’acusat hauria abusat sexualment de la menor. El processat, que era resident i treballava en la construcció, va ser detingut tres dies després dels fets i va estar una temporada internat a la Comella en règim de presó preventiva. L’home, que coneixia la víctima, es va oferir a portar-la en el seu cotxe fins a l’Aldosa de Canillo. Va ser en el transcurs del trajecte que el processat hauria presumptament agredit sexualment l’adolescent.

Les explicacions que en el seu dia va donar la víctima primer a la policia i després al batlle van ser prou contundents com perquè és dictés la presó preventiva i el processament. La fiscalia l’acusa d’un delicte major d’abusos sexuals a una persona major de 14 anys i menor de 18 amb prevalença d’autoritat, de superioritat i amb abús de confiança. En el seu dia, l’home va assegurar que l’únic que va fer al vehicle va ser bromejar amb l’adolescent i que això va ser l’origen de la denúncia.

Respecte a la no renovació del permís de residència i treball, els arguments del Govern per no fer-ho van ser que el processat, malgrat residir al país des del 1989 i tenir dona i dues filles, de nacionalitat andorrana, “representa un risc per a la seguretat de l’Estat, de les persones o dels béns i per l’ordre públic en general”.

Condemna per exhibicionisme

I és que l’ex-resident portuguès, quan estava en espera de judici pels fets succeïts el 2015 i ja es trobava en llibertat, va ser condemnat un any després per exhibicionisme. En aquest cas se’l va jutjar amb una vista ràpida (que comporta que l’acusat accepta la pena) i va ser condemnat a cinc mesos de presó condicional i una multa de 500 euros.

tracking