CS-310

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Andorra decideix

Yates brilla a Naturlandia i té a tocar la seva primera Vuelta

El resident Simon Yates va fer ahir un pas de gegant per guanyar la seva primera gran volta amb un atac a 10 quilòmetres per al final que va fer esgarrapar temps als seus rivals.

Yates brilla a Naturlandia i té a tocar la seva primera VueltaFernando Galindo

El resident Simon Yates va donar ahir un cop gairebé definitiu per guanyar la seva primera gran volta ciclista després de finalitzar segon a la primera de les dues etapes de la Vuelta a Espa-nya de territori andorrà. El corredor del Michelton-Scott va finalitzar en segon lloc a la cota 2.000 de Naturlandia després d’un meravellós atac a falta de deu quilòmetres per a l’arribada, que va servir-li per esgarrapar més d’un minut als seus màxims perseguidors, Alejandro Valverde i Enric Mas. Yates va creuar la meta just per darrere del gal Thibaut Pinot, que va fer-se amb el seu segon triomf parcial a la cursa.

L’etapa va començar moguda des de gairebé el principi a Lleida, i ben ràpid Michał Kwiatkowski, Simon Clarke i Amanuel Gebregziabher van formar la primera escapada del dia, que va tenir poc recorregut gràcies a la feina de l’equip Movistar al capdavant del gran grup. Poc després va formar-se la fuga bona amb el resident Jonathan Castroviejo, Benjamin Thomas i Tom van Asbroeck, tot i que aquest últim va deixar-se caure als pocs quilòmetres. Mentre s’acostava l’arribada al país, s’anaven veient moments de tensió, com quan a 35 quilòmetres per la meta es va formar un ventall al gran grup que va deixar el líder Simon Yates en fora de joc, tot i que el conjunt Michelton-Scott va poder reaccionar ràpid.

L’escapada va quedar neutralitzada a Sant Julià de Lòria just abans de l’ascens al coll de la Rabassa, moment en què va arribar l’hora dels favorits a la general. Després d’uns primers quilòmetres de tempteig, l’encarregat de trencar el gel amb els atacs va ser Nairo Quintana a 13 quilòmetres per l’arribada, un atac que va tenir resposta de Thibaut Pinot i Steven Kurijswijk, que van arribar al cap de cursa que marcava el corredor colombià.

I llavors va arribar el moment clau de la cursa, l’arrencada de Simon Yates quan encara faltaven poc més de deu quilòmetres per arribar a la cota 2.000 de Naturlandia. El segon i tercer fins ahir, Valverde i Mas, no van poder seguir el ritme de Yates i van veure com s’escapaven gran part de les seves opcions per lluitar pel triomf final. El resident va contactar amb Pinot, Kurijswijk i Quintana, però aquest últim va haver de despenjar-se del grup per esperar el líder del Movistar, Alejandro Valverde.

El trio capdavanter seguia obrint forat, mentre que al darrere Miguel Ángel López i Enric Mas buscaven atacs per reduir la diferència amb Yates i Pinot. Una empresa que va acabar sent impossible, vist l’atac final de Pinot a l’últim quilòmetre de l’etapa per endur-se la victòria. Cinc segons després del gal va entrar Yates en segon lloc, que a més de la diferència sobre la carretera, va esgarrapar sis segons de bonificació. A 13 segons va entrar Steven Kurijswijk, que va pujar al tercer lloc de la general en detriment del resident Enric mas, que va perdre 52 segons. Un altre dels damnificats va ser Alejandro Valverde, que va perdre 1’12”, però que segueix segon a la general.

Tot i el cop d’autoritat que va fer a la general, Simon Yates no va voler tirar coloms i va assegurar que “vull anar amb compte perquè tot pot anar en orris en un dia, com va passar al Giro, i la cursa no acaba fins diumenge”, però va admetre que “guanyar una gran volta seria una cosa molt gran”. L’altre home content era Thibaut Pinot, que va declarar que “l’etapa m’agradava i he aprofitat l’arrencada de Simon Yates per poder guanyar”.

Tot i haver perdut temps i un lloc a la general, el resident Enric Mas no va perdre el seu somriure i va manifestar que “m’he confiat massa i les cames no m’han respost com m’esperava”, i va agregar que “m’han pres el tercer lloc, però avui dormiré més tranquil sabent que avui serà una carrera en què atacaré i no em defensaré”.

Després del tast d’ahir, la Vuelta farà avui la 20a etapa íntegrament al país amb final al Santuari de Canòlich i l’ascensió de sis ports de muntanya on es decidirà el guanyador de la Vuelta.