'CAS BPA'

La trama pagava 1,2 milions extra anuals a Banca Privada

Les operatives es van seguir fent fins i tot quan la Uifand va alertar

La trama pagava 1,2 milions extra anuals a Banca PrivadaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup de veneçolans pagava al banc 1,2 milions extra al banc cada any, més enllà de les comissions bancàries establertes. Aquest abonament extraordinari estava recollit en un contracte que van signar Xavier Mayol per part de BPA i Diego Salazar i Luis Mariano Rodríguez, la seva mà dreta, en nom del grup. Els pagaments es feien en concepte de “gestió de saldos, administració de pagaments i cobraments i serveis d’assessoraments sobre operacions financeres”. També abonaven les despeses de creació, manteniment i gestió de les societats panamenyes creades per BPA Serveis per amagar el titular real dels comptes.

L’aute indica que el banc, fins i tot quan la Uifand va comunicar que investigava Salazar, acceptava una operativa del cap del grup per la qual fa una suposada assessoria a l’empresa xinesa Sinohydro per fer obra pública. Salazar especifica que el client és Pdvsa amb un cobrament del 10% del valor de les obres que pugen més de tres mil milions de dòlars. Salazar ha rebut de Sinohydro 50 milions de dòlars i n’ha pagat 7 a Biford Investments, que és la societat instrumental d’Eudomario Car­ruyo, i 7 més a Francisco Jiménez. Els dos són clients del banc. Carruyo és el director financer de Pdvsa i Jiménez el representant de la petroliera a la Xina. El comitè antiblanqueig no posa cap pega a l’operació.

Fins i tot quan entra en escena l’ambaixadora de Veneçuela a Xina, Rocío Maneyro, se li permet que pugui rebre cobraments pels típics assessoraments que utilitzava el grup per ocultar que l’empresa que els pagava en realitat subornava per aconseguir l’obra. Maneiro explica que fa assessoraments per a una societat instrumental de Salazar quan sent diplomàtica és evident que no els podia fer. I una empresa xinesa fa els pagaments i Maneiro acaba rebent diners al compte BPA.

tracking