x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Salut

El sistema de metge referent començarà a funcionar dilluns

El ministre Carles Álvarez assegura que el canvi serà "progressiu" i s'acabarà d'establir en "un futur pròxim"
El ministre Carles Álvarez Marfany, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, avui

El sistema de metge referent començarà a funcionar dilluns

El ministre Carles Álvarez Marfany, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, avui

SFGA
Actualitzada 12/09/2018 a les 19:24
El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha anunciat que el sistema de metge referent començarà a funcionar dilluns i ha assegurat que el canvi "serà progressiu" i que s'establirà definitivament "en un futur pròxim". El titular de salut ha fet aquest anunci a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, tot coincidint en el començament la campanya informativa sobre aquest nou sistema. Àlvarez Marfany ha assegurat que no ha rebut cap queixa del col·legi professional de metges i que "hi ha una bona disposició" per la seva banda. El ministre de salut ha afegit que les modificacions en el sistema de copagament es veuran reflectides en el nou text regulador de la CASS.
D'una altra banda, el ministre de Salut ha anunciat l'aprovació d'una llei que regula el finançament públic dels medicaments d'alta complexitat. En aquest nou text també s'incorpora la creació d'un equip que assessorarà el ministeri en aspectes relacionats amb la prescripció d'aquests fàrmacs. L'objectiu d'aquesta nova llei és "evitar dificultats d'accés als tractaments a causa de l'elevat cost" que tenen els fàrmacs de darrera generació, destinats a la cura de malalties rares. Aquest reglament contempla el finançament al 100% de la tarifa d'aquests medicaments si es compleixen les condicions de prescripció, dispensació i ús establertes per la normativa i les que es fixin en els protocols elaborats per la comissió assessora.


Reaccions a les dades d'avortaments a Catalunya

El titular de salut ha sentenciat que "no toca abordar aquest debat", perquè ha assegurat que va lligat al model d'estat, en reacció a les dades publicades sobre el nombre d'andorranes que van avortar l'any passat a la sanitat catalana i al debat obert de la despenalització de l'avorament al Principat. En aquest sentit, Álvarez Marfany ha recordat que al país hi ha protocols per proporcionar informació dels diferents mètodes anticonceptius presents al mercat, que s'informa de les malalties sexuals i que recentment s'ha canviat el protocol de dispensació de la píndola de l'endemà. “Són un seguit d'accions que han de servir per prevenir els embarassos no desitjats”.
 
El programa Engega s'amplia en 150.000 euros
El programa Engega 2018 s'amplia amb una nova dotació de 150.000 euros. El consell de ministres ho ha aprovat avui després que s’hagi exhaurit la partida prevista de 850.000 euros i amb la voluntat de donar continuïtat al foment de la mobilitat elèctrica.

Les bases de l’ampliació de la convocatòria seran les mateixes que la primera convocatòria del programa Engega 2018, que va incrementar els ajuts a la compra de furgonetes elèctriques pures fins als 10.000 euros, als quals cal sumar els 1.000 euros que atorga el punt de venda. Amb aquesta mesura es buscava potenciar aquest tipus de vehicles que durant el 2017 van patir una davallada. De fet, a falta del balanç final de la convocatòria, ja s’ha constatat un increment de les furgonetes elèctriques matriculades, que al 2017 van ser set, i al 2018 ja s’han doblat, amb un total de quinze.
Pel que fa a la resta de vehicles de mobilitat elèctrica, els ajuts a l'adquisició d'un vehicle nou elèctric pur o d'autonomia estesa són de 8.000 euros per als turismes, 10.000 per a camionetes o furgonetes i 2.000 per a motocicletes. En aquest cas, el punt de venda atorga també 1.000 euros addicionals per a la compra de turismes, camionetes o furgonetes i 200 per a motocicletes. Els ajuts del programa en cap cas poden superar el 50% del valor del vehicle adquirit. Per als turismes híbrids endollables, els ajuts del Govern són de 4.000 euros als quals s'ha de sumar l'ajut de 1.000 euros atorgat pel punt de venda.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts