Nou curs escolar

Inici del curs escolar amb més alumnes que l'any passat

Dels 11.000 nens i nenes que han començat les classes arreu del Principat, 4.392 pertanyen al sistema educatiu andorrà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les escoles d’Andorra van obrir ahir les seves portes als primers alumnes que han començat el curs escolar 2018-2019. En total, més d’11.000 nens i nenes d’arreu del Principat, una xifra superior a la del curs passat, iniciaran la tornada a l’escola al llarg de la setmana, repartits entre els tres sistemes educatius del país. Pel que fa al sistema educatiu andorrà, fins a 4.392 alumnes de maternal, primera i segona ensenyança i batxillerat han tornat a les aules dos mesos i mig després de finalitzar l’anterior curs. Aquesta xifra suposa un increment de 100 alumnes respecte a l’any passat, segons va explicar Ester Vilarrubla, la directora del departament de l’Escola Andorrana. “L’augment de nens i nenes es deu a diversos factors, com ara que cada cop hi ha més població que arriba de fora i que el sistema educatiu andorrà segueix sent una opció força escollida per les famílies”, va afegir Vilarrubla, que es va mostrar molt satisfeta per les dades.

La directora va posar de manifest els principals canvis de cara al pròxim curs. “La novetat pedagògica més important de l’any és la implantació del pla estratègic de renovació i millora del sistema educatiu andorrà (Permsea) al segon cicle de primera ensenyança i al segon curs de batxillerat”, adaptant així el nou pla en aquests cursos tal com s’ha fet al tercer cicle i a Batxillerat en anys anteriors. “Molt contents que hi arribi, perquè s’ha pogut formar tot el professorat i amb l’experiència que hem aconseguit als altres nivells pensem que serà molt exitós”, va manifestar Vilar­rubla. La implantació del nou pla ha permès, a més, mantenir el mateix nombre de docents tot i l’increment d’alumnes. “Hi ha hagut una distribució nova pel que fa al Permsea, i no ha calgut un augment de professorat”, va assenyalar Vilarrubla, que fixa en 25 la mitjana d’alumnes per aula en els cursos superiors, i de 20 en els més petits.

En la mateixa línia, Isaac Benchluch, director de l’escola andorrana de Sant Julià de Lòria, també va destacar el Permsea com “el repte” d’aquest any. “És un canvi metodològic, no és un canvi de filosofia de l’Escola Andorrana, perquè es manté tot”, va manifestar Benchluch, que desgrana el que suposa la implantació del Permsea en el dia a dia dels alumnes. “És una pedagogia molt més propera al nen, molt més significativa i amb resolució de problemes. Crec que als nens i nenes els agradarà molt més i entendran molt millor el que aprenen”, va assegurar el director de l’escola andorrana de Sant Julià de Lòria.

Obres als centres escolars

Durant l’estiu s’han dut a terme obres de millora als centres escolars del sistema andorrà. Una d’elles, la que es realitza a la infraestructura de l’escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma, encara es prolongarà durant almenys dos anys. “És la gran obra d’aquest curs escolar que es va iniciar a començaments del juliol passat. És una obra llarga perquè és un edifici que mereixia aquesta dedicació, tant de temps com de diners”, va recordar Vilarrubla. “Durant l’estiu s’han fet els treballs més grossos i s’han hagut d’adaptar espais perquè els alumnes puguin conviure aquests mesos amb les obres, ja que durant el curs les feines se seguiran realitzant”, va afegir la directora de l’Escola Andorrana.

Sobre altres treballs que s’han dut a terme o que s’executaran al llarg del curs, Vilarrubla va assegurar que es tracta d’obres “molt petites”, com per exemple el pati de l’escola andorrana d’Encamp, que no és més que la millora de l’actual. Precisament, aquesta ha estat una de les escoles del sistema andorrà que més alumnes ha perdut els últims anys, sent Andorra la Vella la que ha recuperat més alumnat respecte a cursos anteriors, el que ha permès que el nombre d’alumnes s’hagi estabilitzat.

EL BRITISH COLLEGE TAMBÉ COMENÇA

El British College of Andorra ha donat la benvinguda a 38 estudiants que han estrenat l’escola ubicada a l’alberg de la Comella. Per primer cop un centre andorrà impartirà classes a nens i nenes del Principat en un sistema educatiu íntegrament en anglès. “L’objectiu dels primers dies és avaluar el nivell i reforçar els que van una mica més fluixos”, va informar Rafael Valverde, director general de l’escola. El British College compta amb un equip docent de 6 professors, quatre d’ells britànics, una professora francesa i una altra que imparteix classes en català i castellà.

Inici del curs escolar amb més alumnes que l'any passat

Inici del curs escolar amb més alumnes que l'any passat

tracking