Societat

El Raonador reclama al Govern “obrir el debat” de l'habitatge social

Marc Vila destaca que Andorra és l’únic país europeu que no aposta per aquesta política que afirma que ajudaria famílies amb dificultats i moderaria els preus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marc Vila, el Raonador del Ciutadà, va reclamar ahir al Govern i als comuns que “obrin el debat” i es comenci a parlar de la possibilitat de construir habitatge social per lluitar contra una problemàtica que afecta cada vegada més persones. “Ha arribat el moment de plantejar-se seriosament, sigui Govern, els partits o les corporacions, el perquè Andorra és l’únic país del sistema occidental que no té habitatge social”, i va afegir que “bé o malament, és una mesura que pot incidir favorablement en la situació de les persones amb més dificultats i de forma indirecta, podria fer-ho també, moderant els preus”. Vila va apuntar que la mitjana europea d’habitatge social se situava en el 17%, però que en el cas francès, la xifra pujava fins al 25%. Per això comentava que “és important que ens plantegem si podem posar-nos en aquests nivells, però el que no veig, és per què hem de ser l’excepció del 0%”.

Per acabar d’arrodonir la política en matèria d’habitatge, també va dir que seria interessant crear una institució “que es podria dir institut de l’habitatge o com es vulgui, que tingui dades actualitzades del cost del lloguer dels pisos i que es pugui anticipar als esdeveniments en aquests temes”. A més, va reclamar que aquest òrgan sigui independent “perquè quedi fora de la batalla política”.

Principal Preocupació del 2018

El Raonador va fer aquestes declaracions en la presentació, davant la comissió legislativa d’Interior, de l’informe del 2017, un text on gairebé no apareix aquesta preocupació, ja que segons va dir, “ha esclatat aquest any” però que està convençut que serà una de les més importants en el del 2018. “Realment s’han incrementat les demandes pel creixement desproporcionat dels lloguers i, a finals d’agost ja en portem 21, això vol dir que s’ha multiplicat per quatre respecte del 2017 i encara queden quatre mesos d’any”. Segons va apuntar, també s’estan estudiant certes pràctiques d’alguns propietaris que emmascaren amb un increment de despeses, un augment del lloguer. Per tot plegat, el Raonador es mostrava convençut que els expedients en aquests temes es podran igualar als de la CASS, “que tradicionalment és la institució que n’engloba més”. Respecte a les dades d’enguany. La institució va rebre 298 expedients, un 14% menys que el 2016, però en canvi el nombre d’entrevistes va augmentar un 4,47% fins a les 1.262. Entre les seves propostes, va demanar a la comissió legislativa de Salut i Medi Ambient la tretzena paga per a un sector dels jubilats. “És un col·lectiu molt concret de persones que van cotitzar 30 anys però que amb les successives reformes de la llei es van quedar sense cobrar el 100% de la pensió, tot i aconseguir els 5.000 punts que la legislació exigia en el seu moment”. Segons Carles Jordana, president de la comissió, va rebre la carta del Raonador i es va comprometre a estudiar la proposta. Vila també va demanar una reforma de la llei de l’IRPF, ja que no preveu que persones que tinguin un familiar a càrrec, i més si aquest és discapacitat, que no és descendència o ascendència directa, puguin optar a una reducció de la taxa.

Finalment, va avançar que els dies 20, 21 i 22 de novembre tindrà lloc al Principat la reunió anual de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman, una trobada amb més de cent representants dels 24 països que la formen.

DEMANDA DE MÉS RECURSOS PER A LA INSTITUCIÓ

Marc Vila va demanar més recursos per fer front a la seva tasca després que el Consell General ampliés les seves atribucions l’any passat. “Sol·licitaré un augment important del pressupost per fer front a aquestes noves competències. Amb més recursos econòmics i de personal podrem oferir un millor servei a la ciutadania”, va dir. Aquestes competències adquirides són l’atenció als discapacitats i a la lluita contra la discriminació. També va demanar una nova ubicació, ja que l’actual, a la planta -1 del Consell General, no és la “més accessible per a certes persones amb alguna discapacitat”. Finalment, va reconèixer que la institució no és prou coneguda entre els joves i que vol treballar per fer-la més visible i “útil”.

MANCANCES DE SEGURETAT A L'ESCOLA DEL PAS

L’Associació de Mares i Pares del Pas es va dirigir l’any passat a l’aleshores Raonador, Josep Rodríguez”, per queixar-se de certes mancances de seguretat al centre escolar, com ara que la sortida estigui encarada cap a la carretera, fet que genera una situació de perill per als infants que surten corrents, o que calien baranes al pati exterior. Rodríguez va transmetre la demanda al comú però va dir que el setembre passat encara no s’havia fet res per resoldre-ho i Vila no ho havia pogut comprovar. Des del comú comenten que es van posar “senyals, cartells i ressalts” perquè els vehicles reduïssin la velocitat però que la instal·lació de les baranes del pati depenien del Govern.

El Raonador reclama al Govern “obrir el debat” de l'habitatge social

tracking