política

Pintat diu que serà difícil un pacte electoral amb DA

El polític lauredià afirma que les converses són inexistents i que cadascú “fa el seu camí”

Pintat diu que serà difícil un pacte electoral amb DAARXIU

Creat:

Actualitzat:

El possible pacte electoral entre DA i Unió Laurediana (UL) i els consellers independents de la Massana s’allunya. El president del grup parlamentari mixt, Josep Pintat, va admetre ahir que serà “difícil” anar de bracet amb el partit taronja, malgrat que en un principi s’havia arribat a especular amb aquesta opció i, de fet, s’havien produït reunions entre les formacions per estudiar aquesta possibilitat.

“No hi ha converses i no hi ha pacte i, per tant, tothom fa el seu camí i a partir d’aquí ja ho veurem”, va afirmar Pintat durant els actes de celebració del dia de Meritxell. El polític lauredià va assegurar que “fa quatre anys que estem al Consell i que parlem”, i va comentar que “és millor que tot­hom presenti les seves propostes als ciutadans”, i no va descartar anar en una possible tercera via, desvinculada de DA i del pacte entre els liberals (L’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS).

Mentrestant, pel costat taronja, el president del grup parlamentari de DA al Consell General, Ladislau Baró, va apuntar que entre final de setembre i principi d’octubre es podria revelar el nom del candidat a cap de Govern, per al qual sona amb força Xavier Espot. “La tardor és una bona referència”, va dir Baró, que va matisar que a tot estirar la decisió es podria produir al novembre. En tot cas, Baró no es va mostrar preocupat pels terminis i, de fet, el partit treballa amb la hipòtesi que les eleccions seran la primavera que ve. A més, va reconèixer que en l’elecció del candidat també hi ha una part de tacticisme. “No ens hem d’enga­nyar, el tacticisme en política també existeix”, va dir Baró, que alhora va demanar “prudència”.

Més celeritat si hi ha un avanç

El president del grup de DA no creu que els comicis s’avancin. En tot cas, creu que sí que hi hauria d’haver més celeritat a escollir el candidat “si hi hagués un avançament electoral”, però Baró va dir al mateix temps que no preveu un canvi de calendari. De fet, Baró va afirmar que encara que DA tingués un candidat, això no voldria dir que es convocarien eleccions. “Les legislatures estan fetes per ser esgotades excepte que hi hagi una força major que ho impedeixi”, va relatar.

Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, va assegurar que encara “hi ha temps perquè DA tingui candidat”. “No hi ha cap problema”, va dir el líder de l’executiu, que quant als comicis va mantenir que revelarà la data electoral durant el debat d’orientació política. Sobre el fet que Ladislau Baró opinés que no creu que hi hagi eleccions al desembre, Martí va manifestar que això es tractava “d’una opinió” del president del grup parlamentari i que en tot cas es tracta “d’una decisió del cap de Govern”.

Pel que fa als pactes entre els liberals i el Partit Socialdemòcrata, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va admetre que és “probable” que hi hagi alguns acords entre els comitès parroquials dels dos partits que es podrien confirmar més enllà del 20 de setembre, que és la data que es va marcar el partit per deixar sentenciat el tema de les aliances. Gallardo també va dir que de cara als pròxims dies es podria concretar l’acord a Andorra la Vella, que s’afegiria als pactes ja establerts a Encamp i Escaldes-Engordany. Sobre la marxa de França Riberaygua del partit, Gallardo va afirmar que les persones que han decidit deixar la formació ho han fet per “decisió pròpia”.

tracking