sectors econòmics

Matriculacions per sota de la previsió

Estadística apunta l’augment d’un 18,1% en la venda de turismes a l’agost, si bé els concessionaris del país afirmen que va ser un mes “molt fluix”

Matriculacions per sota de la previsióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l’agost es van matricular 338 vehicles, segons va informar ahir el departament d’Estadística. Una xifra que suposa un creixement del 13% respecte al mateix mes del 2017, i que es fonamenta sobre els turismes: el mes passat es van vendre 235 cotxes, un 18,1% més que l’agost de l’any passat. D’aquesta manera, es confirma la tendència a l’alça que experimenta el sector de l’automòbil des de principi d’any. I és que del gener a l’agost d’enguany les matriculacions de turismes van augmentar un 11,8% en relació amb els mateixos vuit primers mesos del 2017.

Les dades oficials, però, no reflecteixen la sensació generalitzada en el sector dedicat a la venda de vehicles. Al menys així ho consideren gran part dels concessionaris del país, que apunten un agost “que ha anat molt malament” i una lleugera “caiguda de les vendes en general des de principi d’any”. En aquest sentit, el gerent d’Autodièsel, Xavier Calvís, va explicar que “l’agost ens ha anat molt malament i en general les vendes han baixat respecte a l’any passat”. Una opinió que comparteix Humberto José da Costa, responsable d’Automòbils Maia, un establiment que està ubicat a Encamp.

“L’agost està sent molt fluix i ens està anant fatal. L’any passat va ser molt més bo, però en general sabem que no és el millor mes per a les vendes”, va afirmar. El gerent d’RS Automòbils, situat a la capital, Joan Casals, va afirmar que l’agost va ser un mes “molt fluix”.

Un mes normalment “tranquil”

El motiu, va continuar, és que es tracta “d’un mes tradicionalment tranquil perquè bàsicament la gent està de vacances i ja ha comprat el vehicle nou abans de fer-les”. En aquest mateix sentit es va expressar Eusebi Estragué, un dels responsables de Toyota Andorra, que va lamentar que “l’agost per a nosaltres no és un mes gaire bo perquè els nostres clients estan a fora”. Tot i això, el gerent d’Mg2Cars, Mario Guillermo, va posar l’accent en la “recuperació” postvacacional i va emfasitzar que “a partir de setembre es venen més vehicles”.

Aquesta tranquil·litat a l’agost “és un reflex de l’any, que també és tranquil i no és evidentment per tirar coets”, va indicar Casals, que va dir que la venda se situa per sota de les expectatives.

Amb tot, alguns venedors es van mostrar optimistes, com ara Da Costa, que va posar en relleu “que les coses estan funcionant si agafem l’any sencer”, si bé va reconèixer que voldria que “hagués anat millor”. En termes similars es va manifestar Calvís, que va asserir que “sobre l’any sencer estem en xifres molt similars a les del 2017, però no podem estar satisfets perquè voldríem, evidentment, estar millor”.

“Por” a la compra de dièsel

Pel que fa a les matriculacions segons el tipus de carburant, el departament d’Estadística va apuntar que els vehicles de gasolina van augmentar un 18,8% a l’agost en comparació amb el mateix mes del 2017 i els de dièsel un 4,7%. Quant als vehicles matriculats de gener a agost del 2018 amb relació al mateix període de l’any passat, els de gasolina van créixer un 20,3% i, per contra, els dièsel van patir una caiguda del 7,4%. Una davallada que han notat els concessionaris del Principat. “Ara la gent comença a buscar una mica més de gasolina pel tema de la contaminació”, va apuntar el gerent de ML Automòbils, Miquel Leite.

El mateix va explicar el responsable d’Automòbils Maia, que va afirmar que “respecte al dièsel encara hi ha força por i per això cada vegada tenim més demandes dels vehicles de benzina”. “La gent té por després de tot allò que va passar amb els motors dièsel d’algunes marques, però tampoc hi ha una situació de pànic”, hi va afegir Casals. Així mateix, els gerents van coincidir a assegurar que els vehicles elèctrics “encara generen dubtes”.

Pel que fa a les marques més venudes enguany, Sandra Urteu, responsable de Garatge Novavista, va referir-se a BMW, Volkswagen i Seat. Casals va afegir Audi i Mercedes a la llista.

tracking