La batlle implica dotze andorrans en l'espoli a la petroliera PDVSA

La major part o la totalitat dels implicats seran processats la setmana vinent

La batlle implica dotze andorrans en l'espoli a la petroliera PDVSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Batllia implica dotze persones d’Andorra en el cas de l’espoli a la petroliera PDVSA, en què un grup de veneçolans hauria obtingut 2.000 milions de dòlars i que va ser el motiu fonamental pel qual la FinCEN (Departament del Tresor dels Estats Units) va provocar la mort de Banca Privada d’Andorra. La major part d’implicats en el cas són, però, veneçolans. La batlle ha fet una macroconvocatòria per a 29 persones (setze veneçolanes i les referides dotze d’Andorra) la setmana vinent en què els ha de comunicar quina serà la seva situació judicial en l’afer PDVSA. Es preveu, segons fonts pròximes al cas, que la majoria o la totalitat dels implicats quedin processats.

Canòlic Mingorance es va comprometre a tancar el cas de la petroliera abans de deixar la Batllia especialitzada per passar a ser magistrada de Corts. El traspàs té lloc la setmana vinent i abans de fer-lo la batlle no haurà acabat la instrucció però sí que haurà establert quins són els processats. Mingorance no tan sols ha convocat els andorrans, sinó també els veneçolans, en la línia de l’actuació de fa unes setmanes en què va fer emetre una ordre de detenció internacional contra diversos ciutadans d’aquell país ficats en la trama de corrupció.

El cas de l’espoli a la petroliera PDVSA inclou els acusats principals, que són el grup de veneçolans que van muntar la trama. D’una banda, estaven inclosos els càrrecs de la petroliera i les seves filials, que eren les que concedien les obres públiques multimilionàries o altres productes com contractes d’assegurances. De l’altra, hi havia aquells que cobraven a les empreses les comissions, d’entre un 10% i un 15% del total de l’obra, a canvi de la concessió. L’entramat passava pels pagaments que s’enviaven a comptes de Banca Privada a través d’un sistema de societats fantasma interposades per amagar els beneficiaris finals. La major part d’aquestes societats van ser creades per BPA Serveis. Per aquest motiu es troba a la causa Cristina Lozano, responsable d’aquest vessant de BPA, que suposadament també tindria el seu nom en alguna de les societats. El conseller menor del comú massanenc, Sergi Balielles Sagarra, també es troba entre els implicats perquè el seu nom també surt en alguna de les societats fantasma. Un altre implicat que no estava en el banc és l’empresari Jordi Guimó Torrents.

En dues causes

Els altres nou andorrans implicats també es troben processats per la causa general de BPA, que es reprendrà d’aquí a deu dies. Concretament són l’ex-director general i conseller delegat, Joan Pau Miquel Prats; els directius Santiago de Rosselló, Isabel Camino Sarmiento, Xavier Mayol i Pablo Laplana. També hi ha els antics gestors Josep Antoni Rivero Carrizo, Josep Lluís Rivero Carrizo, Joan Cejudo Peña i Josep Elfa Farré.

La llista de veneçolans és de 17 persones, entre les quals el cap visible de la trama, Diego Salazar, els antics viceministres d’Energia Nervis Villalobos i Javier Alavarado o l’advocat corporatiu de PDVSA Luis Carlos de León. La majoria estan en recerca i captura per ordre internacional de la Batllia a través d’Interpol. El problema amb els més importants com Salazar és que es troba detingut a Veneçuela, on l’acusen de l’espoli a PDVSA. Villalobos estava detingut a Espanya però els EUA el reclamen per diversos casos de cor­rupció. I també està inclosa l’antiga ambaixadora veneçolana a la Xina, Rocio del Valle Maneiro.

ELS IMPLICATS

Luis Pablo Laplana Moraes

Cristina Lozano Bonet

Sergi Baliellas Sagarra

Isabel C. Sarmiento Fuentes

Santiago de Rosselló Piera

Juan Pablo Miquel Prats

Xavier Mayol González

Josep Antoni Rivero Carrizo

Josep Lluís Rivero Carrizo

Joan Cejudo Peña

Jordi Guimó Torrents

Josep Elfa Farré

Diego Salazar Carreño

Luis Mariano Rodríguez Cabello

Anna Piñero Carrabina

José Luis Zabala

Rosycela Diaz Gil

Estíbaliz Basoa

Omar Jesús Farías Luces

Javier Alvarado Ochoa

Luis Carlos de León Pérez

Nervis Villalobos Cárdenas

Alejando Saura Alonso

Pablo Noya González

Alfonso J. Rodríguez Navas

Reinaldo Luis Ramírez Carreño

Franc. Rafael Jiménez Villaroel

José Ramon Arias Lanz

Rocío del Valle Maneiro Gonz.

ACORD AMB MÈXIC PER A LA COOPERACIÓ EN ÀMBIT PENAL

Alberto Elías Beltrán, sub-procurador jurídic mexicà, i Alfons Alberca van signar un acord de cooperació. El memoràndum inclou modalitats com l’intercanvi d’informació sobre la legislació en matèria penal, procedimental i de cooperació jurídica internacional.

La batlle implica dotze andorrans en l'espoli a la petroliera PDVSA

La batlle implica dotze andorrans en l'espoli a la petroliera PDVSA

La batlle implica dotze andorrans en l'espoli a la petroliera PDVSA

tracking