AFERS SOCIALS

El Govern defensa els protocols i els treballadors del centre d'infants la Gavernera

Xavier Espot diu que “no hi ha lloc per depurar responsabilitats” als professionals del recinte

El Govern defensa els protocols i els treballadors del centre d'infants la Gaverneraarxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern defensa els protocols establerts al centre d’acolliment de menors de la Gavernera, després que la família d’una adolescent va anunciar que ha presentat una querella per presumptes maltractaments a una noia que va ingerir medicaments. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va confirmar que la menor va ingerir els medicaments dins del centre, però va assegurar que els va obtenir fora del recinte.

En declaracions davant dels mitjans de comunicació, el titular d’Afers Socials va explicar dijous que els mecanismes “funcionen molt bé”, malgrat que van reconèixer que hi pot haver aspectes que “són susceptibles de millora i de correcció”. Des de l’executiu van reconèixer que la menor té una problemàtica amb la ingesta de medicaments, però que dins del centre només n’havia consumit en una ocasió anterior. Va ser el novembre de l’any passat i arran del cas es va establir un control exhaustiu cada cop que tornava al centre després de visitar la família per evitar que entrés productes. Al març, com que la noia feia uns mesos que no n’ingeria, es va decidir revisar els protocols, una pràctica que es fa constantment per avaluar l’evolució d’una problemàtica, i com que va ser positiva es va decidir “flexibilitzar” els controls.

Ara, les revisions d’entrada a la noia, que dijous va tornar a ingressar al centre de menors, es tornaran a introduir. “La decisió de flexibilitzar el protocol era encertada i ara és encertat retornar a un protocol més exhaustiu de control”, va dir Espot. La família va presentar una denúncia el 23 de febrer a la Batllia per la ingesta de medicaments, que es va arxivar en considerar que no hi havia hagut cap “actuació delictiva del centre”. “Podem defensar sense embuts l’actuació dels professionals”, va dir Espot.

Amb referència a la presumpta empenta i al possible cas de bronquitis, que no hauria estat tractada correctament, tant Espot com la coordinadora del centre, Núria Carrasco, van dir que la família va presentar una denúncia per aquests fets el maig del 2018, que de moment s’està investigant, tot i que asseguren que en cap cas hi ha un supòsit de maltractaments ni de negligència. Pel que fa a la possible agressió, la responsable del centre va dir que la menor hauria desobeït les instruccions d’una educadora en tres ocasions i que hauria intentat pintar-li la cara. Després, la nena hauria decidit marxar i l’educadora va intentar barrar-li el pas per evitar-ho. Aleshores, l’adolescent l’hauria empès un parell d’ocasions i hauria agafat l’educadora pel canell i li hauria ocasionat un cop. La nena va perdre l’equilibri i va caure al terra, però no per les escales, sense lesionar-se.

Pel que fa a l’eventual bronquitis, el centre va assegurar que la nena, que pateix asma, no va dir que tenia tos i que no presentava símptomes de tenir febre. Des del Govern van dir que va ser la família qui va portar la nena a l’hospital, però això no és el que establia el protocol en el seu cas. En algunes ocasions, quan els pares estan en procés per recuperar la custòdia, sí que es permet que puguin acompanyar els menors, però la responsabilitat de traslladar-los al metge recau en el centre. Quan el metge va visitar la nena va transmetre l’informe al centre i se li van donar els medicaments que li pertocaven.

Xavier Espot va considerar que el Govern “ha assumit la seva responsabilitat” i que ha actuat “cor­rectament en situacions molt difícils”. En tot cas, va dir que l’última paraula la tindrà el batlle i decidirà si hi ha “responsabilitats penals”, però que pel relat dels fets “no hi a lloc a depurar responsabilitats disciplinàries per part dels professionals”. Des de l’executiu també es va descartar que la marxa de l’antiga directora del centre, Iolanda Solà, hagués provocat disfuncions al centre. De fet, van dir que els fets es van produir mentre l’antiga directora encara treballava a la Gavernera. El Govern es va reunir ahir amb la família i el seu advocat. Des de l’executiu es va assegurar que han escoltat la família i la menor, que té 17 anys, però que les propostes que es puguin fer provindran de l’àrea d’Infància.

tracking