La Batllia encausa Gómez, Font i Torres per l'afer de l'hospital

El cap d’urgències de l’hospital és investigat per les presumptes irregularitats en el cobrament de la comercialització del sistema de triatge

La Batllia encausa Gómez, Font i Torres per l'afer de l'hospital

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Batllia ha encausat el cap d’urgències de l’hospital, Josep Gómez Jiménez, i els dos empresaris responsables dels serveis d’ambulàncies que van obtenir la concessió de Govern, Miquel Font i Daniel Torres. Maria Àngels Moreno els ha convocat amb advocat perquè prestin declaració, ja que hi ha sospites respecte a la seva actuació en dos afers que s’estan investigant al voltant del l’hospital i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Amb els tres nous ja són onze els imputats per la investigació de les presumptes irregularitats: Lluís Burgués, Quirze Font, Montserrat Gil, Ramon Cereza, els tres citats i quatre interventors.

El cas en què s’investiga la participació del doctor Gómez Jiménez fa referència als dubtes sobre per què l’hospital va deixar de cobrar drets per la comercialització del sistema de triatge. El Registre espanyol de propietat intel·lectual recull des del 2009 el Sistema estructurat de triatge: bases conceptuals del programa d’ajuda al triatge. Figura com a titular dels drets d’explotació el cap de servei d’urgències del SAAS, el doctor Josep Gómez Jiménez, que havia desenvolupat l’aplicació. Segons consta a la informació comercial de la societat espanyola Treelogic Telemática y Lógica Racional para la Empresa Europea, SL. Aquesta empresa havia estat contractada pel SAAS per a la comercialització i manteniment del programari, i el SAAS fa anys que va deixar de percebre cap contraprestació econòmica. La batlle Moreno va indagar en aquest afer d’ofici després de la querella que va presentar el Partit Socialdemòcrata.

Perjudicis al SAAS

Fins a l’exercici del 2012 s’havien observat al SAAS ingressos derivats de l’explotació de la propietat intel·lectual del programa informàtic de classificació de pacients al servei d’urgències en funció de la seva gravetat. A partir del 2013 es va deixar de cobrar i tampoc es va percebre cap quantitat derivada del sistema de triatge en els exercicis del 2014 i el 2015, últim auditat. La titularitat dels drets d’explotació correspon exclusivament a l’empresari i per tant s’haurien produït “perjudicis” econòmics al SAAS, segons recollia l’informe del tribunal de comptes.

La imputació de Miquel Font, màxim responsable d’Ambulàncies del Pirineu, i Daniel Torres, d’Ambulàncies de les Valls, està relacionada amb la concessió del transport sanitari per a les dues empreses el 2007. Aquest és l’afer pel qual estan encausats també Montserrat Gil, Ramon Cereza i dos interventors. La batlle considera que en el contracte que es va signar existeixen indicis de prevaricació. El més greu fa referència que l’executiu es va comprometre a fer-se càrrec del possible dèficit que poguessin tenir les empreses adjudicatàries. Per tant, els privats s’asseguraven els beneficis i el Govern els cobria en cas de pèrdues. Aquesta irregularitat comporta que el contracte, segons l’aute al qual va tenir accés el Diari, “tenia unes clàusules en benefici de les empreses privades que no respectaven el principi de risc i ventura”. L’empresa privada, segons la legislació, ha d’assumir el risc de les possibles pèrdues quan es presenta a un concurs de concessió pública igual que s’endú els hipotètics beneficis. En cap cas es preveu que l’Estat es pugui comprometre a compensar els adjudicataris en cas de números vermells. Aquest és el principi de “risc i ventura” que regeix els concursos públics i que obliga que el privat hagi de fer una oferta que teòricament li garanteixi que no perdi diners. El Tribunal de Comptes ja va assenyalar en l’informe de l’any 2007 sobre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària la presumpta irregularitat.

DECLARACIONS A FINAL D'OCTUBRE

La Batllia va convocar ahir bona part dels implicats en la investigació dels diferents temes relacionats amb l’afer del Servei Andorrà per comunicar que les declaracions s’havien posposat fins a final d’octubre. Inicialment estaven programades entre final de setembre i principi d’octubre. La Batllia els ha comunicat que per un problema de disponibilitat de sales les declaracions es passaran a final del mes vinent. Cal recordar que a més dels encausats s’ha convocat testimonis com l’antic director de la CASS Francesc Gran o l’antiga directora de Salut Carme Pallarés per l’afer de les ambulàncies.

La Batllia encausa Gómez, Font i Torres per l'afer de l'hospital

tracking