x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Política

La 'tercera via' aspira a germinar a Escaldes

Un grup d’exliberals negocia fer una llista i que altres parròquies acabin fent candidatura
L'ex-vicepresidenta liberal França Riberaygua podria liderar el projecte escaldenc.

Exliberals preparen una llista de 'tercera via' a Escaldes

L'ex-vicepresidenta liberal França Riberaygua podria liderar el projecte escaldenc.

Actualitzada 03/09/2018 a les 13:10
La tercera via havia entrat en via morta com a gran projecte nacional. O així ho veu el grup d'exliberals d'Escaldes que va protagonitzar l'última lluita amb el comitè parroquial i als quals van negar la possibilitat d'afiliar-se per anar al congrés en què es va aprovar el pacte amb els socialdemòcrates per a les generals. Es dona per descartada la idea d'articular un nou partit gairebé des de zero, com va fer Josep Pintat el 2015 partint dels quatre supervivents que quedaven del Partit Liberal. Ni la Massana ni Unió Laurediana sembla que estiguin disposades a engegar un projecte d'aquest tipus, que requeriria anar parròquia per parròquia creant comitès i afegint personal a la causa.
Amb aquest escenari, el grup escaldenc que vol ser alternativa a les dues propostes considera que existeix la possibilitat d'una tercera via, però que hauria de néixer de baix a dalt. D'entrada, el grup ja està treballant en la creació d'una llista que competeixi contra DA i PS-L'A a la territorial d'Escaldes. La candidatura és perfectament factible tenint en compte que només calen cinc membres, dos titulars i tres suplents, i que el grup assegura que té fins i tot més membres que el comitè liberal escaldenc. Al mateix temps el col·lectiu, que podria comptar amb el lideratge de l'ex-vicepresidenta liberal França Riberaygua, ha mantingut converses parroquials amb d'altres grups com, per exemple, SDP. La idea de crear una plataforma permetria que s'incorporessin com a tercera via les sensibilitats polítiques que no s'emmarquen, o que estan disconformes, en la línia de demòcrates i socialdemòcrates més liberals.


Pas a pas

Les converses s'han circumscrit fins ara en l'àmbit escaldenc, però el col·lectiu considera que si fructifica el projecte podria ser un punt de partida perquè d'altres parròquies creïn una tercera via. En aquesta línia, la situació indefinida de Ciutadans Compromesos i d'Unió Laurediana podria ser una de les opcions perquè si donessin el pas per fer territorials de tercera via s'obririen noves possibilitats. El grup escaldenc està convençut que en d'altres parròquies també existiria la possibilitat d'articular una tercera opció. A hores d'ara, però, tot és política ficció i consideren que cal anar pas a pas. I el primer és “fer la llista escaldenca”, segons un dels impulsors.
La tercera via seria de línia clarament conservadora i l'últim pas dins de tot el camí podria ser que, amb un nombre suficient de parroquials, pogués articular-se una candidatura nacional. El procés de baix a dalt, però, encara ni tan sols ha tancat el primer graó d'una llarga escala.


MÉS

Realitat

Plataforma escaldenca com a alternativa a DA i PS-L'A

El grup d'ex-liberals escaldencs està treballant en una candidatura territorial que sigui alternativa a les opcions dels demòcrates i de la coalició entre socialdemòcrates i liberals. El grup disposa de la gent i el suport per fer la llista.

Aspiració
'Tercera via' en diferents parròquies i llista nacional

El somni del col·lectiu és que la creació d'una llista parroquial de la tercera via sigui el catalitzador perquè se'n puguin fer a d'altres parròquies. Amb un nombre suficient de territorials es podria aspirar a fer una llista nacional.
Etiquetes
  • #3 Pau
    (03/09/18 14:52)

    A veure, si jo soc de dretes, o com diu molta gent “fatxa” (que no hi tinc cap problema), vull que algú em representi al Consell.
    El que no hi entenc res quan s'ajunten dos partits que prediquen lo contrari l'un de l'altre 

    Respondre
  • #2 Gunter
    (03/09/18 11:32)

    Les idees i el projecte on queden en tot això???

    Respondre
  • #1 john
    (03/09/18 09:43)

    Una prova més, que en aquest país costa molt respectar la democràcia, com la majoria pensa diferent que jo marxo, això no es el dolent, el dolent es que m'agafa una pataleta i vaig fotre tot el que pugui, i el que he estat defensant fins ara ja no té importància

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts