Mercat immobiliari

Els immobiliaris culpen el Govern de reaccionar tard amb els lloguers

Els immobiliaris responsabilitzen l’administració de l’augment del preu de l’habitatge per no haver contribuït a reactivar la construcció

Els immobiliaris culpen el Govern de reaccionar tard amb els lloguersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, critica l’administració per no haver aturat a temps l’escalada de preus de l’habitatge. Una inflació que ha estat especialment important a les parròquies centrals: Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Galobardas explica que aquest fenomen té lloc, principalment, per la manca de construcció de pisos els últims anys, la qual cosa provoca que hi hagi massa demanda per a l’oferta existent. És per això que atorga la responsabilitat de l’augment dels preus a l’administració: “Estem fent tard. S’hauria d’haver fet més per ajudar la promoció.” Encara que la recuperació econòmica ha reactivat la construcció, encara no s’està a prop de les xifres d’abans de la crisi i tampoc són suficients per cobrir la demanda d’habitatge al país. Un fet que per al president dels immobiliaris ha contribuït de manera decisiva a la inflació dels preus.

Efecte rebot i contractes llargs

La falta de construcció no és l’únic problema que ha derivat en el procés d’inflació que està experimentant l’habitatge. L’AGIA també apunta un rebot dels preus fruit de la recuperació econòmica però també d’unes condicions de contractació massa rígides, especialment en relació amb la durada dels contractes de lloguer.

Molts ciutadans que busquen habitatges més econòmics i que, per exemple, n’han anat a buscar a la Seu d’Urgell són persones a qui el propietari ha apujat de manera considerable la mensualitat després de la renovació del contracte. Ho constaten les mateixes immobiliàries de la capital alturgellenca. Galobardas assegura que el fet que els lloguers siguin a cinc anys contribueix a la inflació perquè, sovint, els propietaris no volen fer contractes de tanta durada i posen un preu molt elevat a l’hora de renovar, ja que després no tenen l’oportunitat de modificar aquesta xifra. El president de l’AGIA apunta que si els propietaris tinguessin més llibertat a l’hora de determinar la durada dels contractes, els preus no patirien increments tan significatius –de vegades arriben al cent per cent– i “el mercat funcionaria millor”.

Els efectes d’aquests factors que han contribuït a l’increment dels preus de lloguer han provocat que la demanda de lloguer a la Seu d’Urgell per part dels residents a Andorra hagi augmentat sensiblement durant els últims mesos. Aquest fet ha portat, fins i tot, que l’oferta d’habitatge del municipi lleidatà sigui actualment insuficient per satisfer-la. L’elevat preu del lloguer al Principat obliga cada cop més gent a buscar alternatives més econòmiques frontera enllà, la qual cosa està provocant que s’incrementi el preu de l’habitatge també a la Seu.

Galobardas assegura que aquesta demanda a l’estranger “s’ha produït sempre a mesura que s’ha anat activant la demanda d’Andorra”, i explica que aquest fenomen es va donar inicialment de les parròquies centrals, Andorra la Vella i Escaldes, a la resta de parròquies. Ara, l’augment dels preus del lloguer ja és generalitzat a tot el país, per la qual cosa els residents i treballadors d’Andorra busquen habitatge fora del Principat.

Les immobiliàries de la Seu d’Urgell asseguren que aquest procés ha augmentat la demanda d’habitatge al municipi lleidatà un 20% durant els últims anys, però Jordi Galobardas assegura que aquest percentatge és inclús superior, ja que “a Andorra pot haver-se duplicat la demanda”, per la qual cosa la Seu d’Urgell s’ha vist molt més afectada per aquest efecte del que reflecteix aquest percentatge. Un reflex d’aquesta tendència cap a instal·lar-se al municipi veí poden ser els permisos per a treballadors fronterers que estan experimentant un creixement. Al març eren un 6,1% més que en el mateix mes de l’any anterior.

Menor efecte en la venda

Tot i que la inflació fa efecte sobre l’habitatge en general, aquesta ha tingut una major incidència sobre les operacions de lloguer. La compravenda, però, també ha patit la pujada dels preus, fet que ha incrementat inclús la demanda d’habitatge per comprar a la Seu d’Urgell. El president de l’AGIA admet que s’està donant aquesta tendència, però en menor grau: “No hem vist una pujada del preu de venda exagerada.” La manca de construcció o el rebot de preus conseqüència de la recuperació econòmica també estarien tenint incidència en els preus d’habitatges en venda.

tracking