sector turístic

La manca de mà d'obra fa perillar la reforma del sector hoteler

Els sector afirma que molts establiments poden tenir dificultats per mantenir el nombre d’estrelles a causa de la manca de personal qualificat

La manca de mà d'obra fa perillar la reforma del sector hotelerFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El sector hoteler veu amb preocupació la posada en marxa del nou reglament de classificació hotelera, ja que afirma que molts dels establiments del Principat no estan preparats per mantenir el nombre d’estrelles que tenien fins ara. La nova Llei d’allotjaments hotelers, que substitueix la que hi havia des de l’any 2000, entrarà en vigor a partir del 3 de setembre i els establiments tindran un any per adaptar-se als canvis. Tot i això, el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, va explicar que alguns dels requisits per consolidar, augmentar o, en el pitjor dels casos, reduir el nombre d’estrelles poden suposar un problema per als establiments del país. En concret, Ramos va referir-se al punt que fixa el nombre d’idiomes que s’han de parlar a la recepció.

“La nova Llei d’allotjaments turístics posa requisits concrets per tenir cinc estrelles, com ara que a les recepcions es parlin entre quatre i cinc idiomes”, va recordar, i va assegurar que realment “això és un problema que hem de veure com es pot solucionar perquè és d’obligat compliment”.

Poc personal qualificat

En aquest sentit, Ramos va explicar que el sector té dificultats “durant tot l’any a l’hora de trobar personal que domini els idiomes que demana l’administració”. Actualment, va continuar, “hi ha una manca de personal qualificat perquè hem de considerar que l’hostaleria és una professió complicada a causa d’uns horaris diferents a la resta i llavors el mercat laboral que tenim és molt escàs”.

“La gent sempre tira a fer horaris que podríem dir normals, a fer festa quan toca i vacances quan toca”, hi va afegir. Per aquest motiu, Ramos va argumentar que “la gent que acaba a l’hostaleria sovint no està prou formada per treballar al sector i amb aquest problema ens trobem a gairebé tots els establiments”.

El representant dels hotelers va considerar que el motiu d’aquesta manca de personal qualificat té lloc perquè “l’atur que tenim a Andorra és estructural, no hi ha gent aturada, i la gent busca tenir una vida més còmoda”. En relació amb els sous, Carles Ramos va reconèixer que “tampoc són res de l’altre món”, i va asserir que “apujar-los no seria un problema sempre que l’augment vingui acompanyat d’experiència i de formació”.

“No es pot pagar més pel mateix treball”, va dir, i va indicar que “cap hotel deixaria escapar algú que dona qualitat al servei per 100 o 200 euros més al mes”. “T’estimes pagar més”, hi va afegir. D’altra banda, el president de la UHA va reclamar més formació en turisme. “Si volen tenir un servei de qualitat i adequat i si nos­altres volem pujar de categoria els hotels és un tema en què tindria molt a dir el ministeri d’Educació”, va destacar, i va posar l’accent “en el fet que és curiós que un país que viu del turisme com ara Andorra no tingui carrera de turisme”.

Ramos va matisar que “no cal arribar a formació universitària”, però va dir que s’hauria de poder tenir accés a cursos vinculats amb “l’atenció al client o per ser cambrer amb totes les lletres”. En aquest sentit, va remarcar que el sector s’ha de centrar en els joves del país, ja que “la gent de països veïns marxa poc temps després perquè no li surt a compte”.

CAP DE SETMANA AMB UNA OCUPACIÓ HOTELERA DEL 59%

Carles Faneca - Andorra la Vella La previsió de l’ocupació hotelera per a aquest cap de setmana serà del 59%, tal com ha informat la Unió Hotelera d’Andorra. A falta de canvis d’última hora que es puguin produir, les dades indiquen una davallada important respecte del cap de setmana passat, baixant fins a 16 punts. Cal dir que avui i demà coincideixen amb l’inici del setembre, un mes tradicionalment fluix per a l’ocupació en comparació amb l’agost, mes en el qual la majoria de turistes gaudeixen de les vacances d’estiu. No obstant això, aquestes dades són millors que les que es van registrar ara fa tot just un any, quan el mateix cap de setmana els hotels van omplir les seves instal·lacions fins al 58%, és a dir, un punt menys que les xifres de les previsions d’enguany. Si en els dos caps de setmana passats la parròquia que es va beneficiar d’un major percentatge d’ocupació hotelera al Principat va ser Escaldes-Engordany, durant el primer cap de setmana de setembre els hotels que estaran més plens seran els de la Massana, amb un índex del 75%. Tot i això, els hotels massanencs tindran un 8% menys de visitants que el cap de setmana anterior. Andorra la Vella i Escaldes-Engordany són les següents a la llista de parròquies amb més ocupació hotelera, amb un índex del 64% i 63%, respectivament. Encamp, amb un 59% d’ocupació hotelera, Canillo, que arribarà al 50%, i Ordino, que omplirà els hotels fins al 45%, es mantenen en unes xifres similars a les de fa tot just una setmana. Finalment, la parròquia que pateix la davallada més gran és Sant Julià de Lòria, amb només un 28% d’ocupació hotelera, perdent en només set dies el 54% de pernoctants. A més del canvi de mes, la inestabilitat temporal pot haver influït en la davallada de dades de la parròquia laurediana.

tracking