mercat laboral

Els empresaris denuncien manca de mà d'obra generalitzada

Els constructors afirmen que la recuperació econòmica dels països veïns fa menys atractiu el mercat de treball del Principat

Els empresaris denuncien manca de mà d'obra generalitzadaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants d’alguns dels principals sectors econòmics del país coincideixen a assenyalar els símptomes de millora de l’economia després de la crisi, si bé també afirmen que tenen “una mancança terrible” de mà d’obra. El gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), Víctor Filloy, va alertar que actualment “no es troba mà d’obra al país”. “A la construcció costa molt trobar gent, des de llocs bàsics fins a qualificats”, va explicar, i va referir-se a “operaris, peons o especialistes, com ara fusters o bons electricistes”. En aquest sentit, va lamentar que “hi ha una visió que aquest tipus de feines no són adients i crec que és al contrari, perquè permeten guanyar-te molt bé la vida i amb condicions laborals favorables”.

“No és el mateix treballar a la construcció ara que fa vint anys”, va afegir. Una situació que Víctor Filloy va ampliar a les empreses de neteja i a la gestió de residus del país, atès que també és el gerent de l’Associació d’Empreses de Neteja d’Andorra (Aena) i l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (Agreda).

“Els gestors de residus estan igual, no es troba gent per a les vacants d’operaris de manipulació a les deixalleries o personal per a les plantes de residus. Tampoc a la neteja, el sector està dient que no a donar servei a molts clients perquè no troben personal”, va subratllar.

De fet, Filloy va manifestar que Acoda, Agreda i Aena estan en contacte des de fa aproximadament un any amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) “per intentar oferir llocs de treball a persones de la zona de la Cerda-nya i l’Alt Urgell”, si bé va reconèixer que “no ha acabat de fun- cionar”.

Millores als països veïns

En aquest sentit, Víctor Filloy va apuntar que la manca d’atractiu del mercat laboral andorrà per als treballadors estrangers està motivada per la recuperació dels països d’on provenien majoritàriament: Espanya, França i Portugal. “Ja no podem oferir unes condicions atractives en comparació amb els països del voltant perquè avui en dia la seva economia ha millorat i tenen millors sous i més facilitat per accedir a l’habitatge i una gran quantitat d’ajudes en cas d’atur”, va argumentar. Totes aquestes qüestions, va continuar, “fa que sigui difícil que personal d’aquests països s’acabi desplaçant a Andorra per fer aquestes feines perquè venir aquí representa començar de nou i, per exemple, buscar pis”. Una dificultat en què Filloy va insistir per preguntar-se que “quan una vegada tenim aquí els treballadors, on s’allotgen? Perquè sembla ser que hi ha mancança de pisos”.

Extracomunitaris i joves

La solució, apostar pels treballadors extracomunitaris i pels joves del país. Per al gerent de l’Acoda “s’hauria de treballar amb l’Administració per orientar la recerca a països de fora de la Unió Europea”. “Hem de buscar extracomunitaris, fent publicitat o recerca a través d’agències de col·locació dels països d’origen”, va afegir. Pel que fa als joves, Filloy va considerar que “s’hauria de mirar d’orientar els nostres joves cap a aquestes feines” i va referir-se als beneficis de la construcció: “es pot fer carrera professional”.

Per aconseguir-ho va apuntar a la necessària col·laboració entre les empreses i Govern. “Plantejar-nos una formació professional molt més orientada en aquest sentit”, va afegir, i va emfatitzar que “els joves no acaben de veure [la construcció o la neteja] com una possibilitat, sinó com un fracàs”.

Per la seva banda, el president de la petita i mitjana empresa (PIME), Marc Aleix, va referir-se a “l’evident manca de personal”, si bé va dir que se centra en els treballs qualificats. “Avui en dia a Andorra, o cobres una fortuna o si estàs sol i et diuen el preu del lloguer, marxes”, va afegir, i va demanar accions conjuntes amb el Govern.

tracking