relacions bilaterals

Ros afirma que l'aeroport podrà rebre vols de fora d'Schengen

L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, diu que l’aeroport d’Andorra-la Seu podrà rebre avions procedents més enllà d’aquest domini

Ros afirma que l'aeroport podrà rebre vols de fora d'SchengenSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Aeroport d’Andorra-la Seu podrà ser punt d’origen i destinació de vols de fora de l’espai Schengen. El flamant ambaixador espanyol al Principat, Àngel Ros, va explicar ahir que l’autorització per rebre avions procedents més enllà d’aquest domini ja està “resolt” i que ja s’estan perfilant “els darrers serrells” per garantir “una plena operativitat” de la infraestructura. La mesura permetrà l’aterratge de les aeronaus procedents de països fora de l’espai Schengen, com ara del Regne Unit, d’on provenen una part dels esquiadors durant la temporada d’hivern.

Després de l’acte d’entrega de les credencials com a ambaixador espanyol al Copríncep Episcopal, Joan-Enric Vives, al qual també va assistir la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, Ros va expressar que ja s’estan tractant “els últims serrells” per garantir la “plena operativitat” de l’Aeroport d’Andorra-la Seu, considerat pel polític català com un espai “important per al conjunt dels Pirineus i per Andorra en particular”. A més, Ros també va avançar que ja s’estan fent les proves amb el sistema GPS, que ha de permetre l’enlairament i l’aterratge dels avions en condicions climatològiques adverses aproximadament a partir del març que ve, segons les previsions del govern espanyol.

El representant del país veí va dir que la Generalitat, que és la titular de la infraestructura, “està realitzant les proves” per a la “gestió i aproximació” de les aeronaus. Segons Ros, els assajos que ara s’estan duent a terme són, en espera dels resultats, “la base” perquè el sistema pugui estar “enllestit” la pròxima primavera. L’exalcalde de Lleida va afirmar que l’aval del sistema GPS és un aspecte que té “una major dificultat o complexitat” atès que no hi ha cap altre aeroport a Espanya que empri aquest mecanisme.

Els tres projectes principals

Àngel Ros va situar la consolidació de l’aeroport d’Andorra-La Seu entre els tres grans eixos d’actuació al capdavant de l’ambaixada espanyola, juntament amb la Cimera Iberoamericana del 2020 i l’acompanyament d’Andorra per segellar un acord d’associació amb la UE. Ros, que va assegurar que aquests “reptes” donaran una “projecció important i internacional a Andorra”, també va avançar que pròximament es reunirà amb representants de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat per tractar l’evolució quant a la gestió de la infraestructura. “Jo crec que ben aviat [l’aeroport] podrà tenir una solució satisfactòria”, va afirmar Ros, que va reiterar que l’espai és “una eina de comunicacions fonamental per a Andorra i per al conjunt de l’Alt Urgell”.

El polític socialista, que ahir va conversar durant un quart d’hora llarg al palau episcopal amb el Copríncep, també es va referir al seu nomenament com a ambaixador, que des d’ahir exerceix de manera formal. El representant del PSC va afirmar que és un “veritable honor” exercir com a diplomàtic al Principat en un moment de relacions “excepcionals” entre Andorra i Espanya, i va treure ferro a la denúncia de l’Associació de Diplomàtics Espa-nyols, que va criticar el seu nomenament per ser un càrrec polític. “Jo crec que això es dona cada vegada que hi ha canvis de govern”, va dir Ros, que va assegurar que aquesta ha sigut la vegada en què s’han nomenat menys polítics com a ambaixadors.

L’ambaixada, una prioritat

Ros va afirmar que la seva prioritat serà l’ambaixada i va donar a entendre que deixarà la presidència del PSC. “Té tota la lògica del món que la meva única prioritat sigui l’ambaixada d’Espanya a Andorra”, va expressar Ros, que va lliurar les cartes credencials precisament el mateix dia en què el fins ara regidor de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat a l’ajuntament de Lleida, Fèlix Larrosa, va agafar el seu relleu com a alcalde a la ciutat.

Ros afirma que l'aeroport podrà rebre vols de fora d'Schengen

tracking