patrimoni

Els treballs a Ràdio Andorra s'aturen per la troballa d'amiant

Cinca diu que la presència del material “no hauria d’endarrerir l’ús de l’edifici”

Els treballs a Ràdio Andorra s'aturen per la troballa d'amiantARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballs de restauració de les antigues instal·lacions de Ràdio Andorra s’han suspès de manera temporal per la troballa d’amiant en diferents elements. Així ho va manifestar ahir el ministre Portaveu, Jordi Cinca, que va explicar que recentment, “mentre es duien a terme els treballs d’inventari, l’empresa contractada ha detectat elements d’amiant en alguns aparells i s’ha decidit que haurien de ser neutralitzats per evitar un problema per a la salut”.

En aquest sentit, Cinca va assenyalar que les mostres d’aquest material tòxic s’han trobat a diferents llocs, com ara làmpades de rectificació, bobines de self, fusibles, resistències i també en certs elements aïllants de calor i electricitat. El ministre portaveu va voler recordar que la presència de l’amiant es deu al fet que en l’època de construcció de Ràdio Andorra, aquest era un element apreciat per les seves propietats i qualitats. “Quan funcionava l’emissora era una pràctica habitual emprar amiant, si bé avui en dia som conscients dels seus perills”, va indicar. Amb tot, Jordi Cinca va posar l’accent en el fet que tot i que hi ha moltes màquines afectades, “estem parlant de quantitats d’amiant molt petites”.

Sense perill per a la salut

De fet, el ministre va voler deixar palès que “la presència de l’amiant és poca i només és detectable a l’ambient del propi edifici”, i va garantir que els nivells que s’han apreciat són insuficients com per posar en perill la salut de l’equip responsable de la rehabilitació. “No ha afectat les persones que hi han treballat fins ara”, va assegurar.

Debat sobre l’ús de l’edifici

En tot cas, Cinca va assenyalar que desconeix quant de temps s’allargarà aquesta parada per extreure tots els elements d’amiant, si bé va afirmar que “no hauria d’endarrerir l’ús de l’edifici”.

Així, va posar en relleu que “alguna de les opcions va agafant més forma que d’altres”, i va avançar que el debat d’orientació política, que tindrà lloc entre el 17 i el 18 de setembre, “podria ser un bon moment per fer públic quin serà el seu ús definitiu”.

tracking