Model sanitari

Dubtes sobre l'aplicació del metge de capçalera

El ministeri convoca els facultatius per informar-los del nou sistema cinc dies abans que els pacients puguin escollir el seu capçalera

Dubtes sobre l'aplicació del metge de capçaleraSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A partir del 17 de setembre els pacients podran triar el seu metge de capçalera referent. Tal com estableix el reglament aprovat a principis d’agost pel Govern cada usuari del sistema sanitari públic a partir de 16 anys (en el cas dels menors ho ha de fer el tutor) podrà escollir un metge d’atenció primària perquè faci aquesta funció. La tria és lliure i l’única condició és que estigui convencionat amb la CASS. La normativa estableix diverses modalitats per fer efectiva l’elecció: des de fer-ho a la mateixa consulta del metge amb efecte immediat a fer-ho a les oficines de la CASS o a través de la seva web. El facultatiu escollit podrà declinar tenir aquest paper. Però si no es pronuncia, transcorreguts 15 dies naturals es resoldrà que la resposta és positiva. Però el calendari fixat per l’executiu genera incertesa perquè els professionals mèdics no tindran tota la informació fins uns pocs dies abans del 17 de setembre. En concret, el ministeri de Salut ha fixat reunions el 12 de setembre i una segona el 13 per donar tots els detalls del funcionament del nou model als implicats. I això genera dubtes respecte que arrenqui a mitjans de setembre, atès que no disposaran de tota la informació fins pocs dies abans.

La tria

La tria del metge és el primer pas de l’engranatge. Una elecció indispensable si es vol evitar la penalització en el copagament. El reglament preveu alternatives per a aquells pacients que triïn un referent que no vol fer aquesta funció. L’afectat podrà escollir un altre professional però també es pot adreçar a la CASS o al ministeri de Salut, que li facilitarà l’assignació d’un altre professional. De manera immediata, si hi ha acord entre metge i pacient, l’usuari amb referent es beneficiarà del règim de tercer pagador i no haurà de reemborsar el cent per cent de la visita per després esperar el retorn de la CASS. Pagarà directament el 25%.

Les penalitzacions per a aquells que no segueixin la via del referent, la batejada com a integrada, estan previstes en la modificació de la Llei de la CASS ara a tràmit parlamentari i, per tant, de moment no seran vigents. A qui acudeixi directament a un metge especialista sense passar prèviament pel referent de capçalera només se li reemborsarà el 33% de la consulta en lloc del 75% actual. Per tant, un usuari que no segueixi la via integrada abonarà 19,4 euros de la visita i el que hagi passat pel referent només 7,25. Hi ha tres excepcions d’accés a especialistes: ginecologia, oftalmologia i odontologia. Si podrà acudir directament.

El reglament preveu, alhora, un seguit d’excepcions temporals per a persones que ja segueixen tractaments amb professionals especialistes, tant d’Andorra com de fora. Però les persones amb patologies cròniques també hauran de tenir un especialista referent. La derivació a facultatius de fora està prevista sempre que es tracti d’una especialitat sense cobertura al país. També serà factible, previ vistiplau de la CASS, si hi ha llista d’espera al país.

Ser referent comportarà un seguit d’obligacions als facultatius, que poden ser determinants a l’hora que els professionals decideixin o no fer aquesta funció. La normativa estableix, per exemple, que hauran de tenir un horari de consultes que faciliti l’accessibilitat dels seus pacients i també atendre’ls a domicili si presenten problemes de mobilitat, a banda que seran l’interlocutor principal del pacient dins del sistema sanitari i hauran de mantenir actualitzada la seva història clínica. També hauran de participar en els programes de salut pública impulsats pel ministeri i en activitats de formació continuada. Entre les obligacions estarà també vetllar per la qualitat assistencial i l’ús adequat dels recursos.

LES CLAUS

1. Reunions informatives

Metges convocats el 12 de setembre

El ministeri ha convocat els metges per explicar-los tots els detalls del nou model el 12 i també el 13 de setembre, uns pocs dies abans que els usuaris ja puguin fer la tria del seu referent. Un calendari ajustat que posa en dubte que el model arrenqui a mitjan setembre.

2. La tria

A la consulta o a través de la CASS

A partir del 17 de setembre el pacient podrà triar el seu referent d’entre tots els capçalera convencionats amb la CASS. Podrà fer-ho a la seva consulta o també a les oficines o la web de la Seguretat Social. El metge podrà declinar fer aquesta funció.

3. La llei

Penalització més endavant

Amb la implantació del referent el ministeri pretén un ús més racional del sistema i penalitzar aquell que vagi directament a l’especialista. La penalització està fixada en una modificació de la Llei de la CASS ara a tràmit parlamentari i entrarà en vigor més endavant.

tracking