Societat

El Superior avala la quarta maternitat per subrogació en un any

Fa executòria una sentència d’un tribunal de Missouri que dona la paternitat de dos nens a una parella andorrana

El Superior avala la quarta maternitat per subrogació en un any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala civil del Tribunal Superior de Justícia (TS) ha fet executòria una sentència d’un jutge estranger que ha atorgat la paternitat de dos nadons a una parella d’homes andorrans que van tenir els seus fills utilitzant un ventre de lloguer. Es tracta de la quarta sentència del Superior en poc més d’un any en aquest sentit, el que confirma que la postura dels magistrats és acceptar les paternitats per subrogació sempre que hagin estat concedides per un tribunal d’un país en el qual aquesta pràctica estigui avalada per la llei. En aquest cas i en altres tres que han arribat a les instàncies judicials andorranes, el ministeri públic no s’ha oposat que el Superior fes executòria les sentències que atorgaven les paternitats.

En aquest darrer cas, el TS ha fet executòria la sentència d’un tribunal de família de la localitat nord-americana de Saint Louis Twins, a l’Estat de Missouri, del passat 2 de març del 2018. En la sentència es reconeix la paternitat a dos ciutadans andorrans de dos nadons, un nen i una nena nascuts al mateix Estat de Missouri. Segons consta en les actuacions, els dos menors van néixer per la implantació d’un òvul anònim a la dona que va fer la gestació, fecundat amb esperma que van donar cadascú dels dos membres de la parella.

La sentència del Superior, com ja ha fet en les tres decisions anteriors, considera que reconèixer la paternitat no va contra l’ordre públic internacional malgrat que hi hagi molts estats, entre els quals Espanya i França, on no és legal l’ús d’un ventre de lloguer. Tampoc considera que vagi contra l’ordre públic nacional.

Sense prohibició expressa

El Tribunal Superior ho considera perquè a l’ordenament jurídic andorrà no hi ha cap prohibició concreta a la gestació per subrogació, fet que comporta que no es pugui invocar l’existència d’una “norma expressa” per a la defensa de l’ordre públic internacional o per a l’al·legació del frau internacional.

Com en les tres sentències anteriors, la justícia entén que la negativa al reconeixement de la paternitat provocaria una afectació o ingerència directa en la identitat del menor i en la seva incardinació a la societat andorrana. La sala civil del Superior assenyala que no reconèixer la paternitat podria generar al nadó una situació d’inseguretat jurídica, alhora que deixaria indeterminada la filiació, l’eventual adquisició de la nacionalitat, els drets successoris i fins i tot la legalitat de l’estada del menor al país després de l’assoliment de la majoria d’edat.

L’exequàtur també s’ha atorgat per tal de complir el Conveni europeu dels Drets Humans i la Convenció de Drets de l’Infant de les Nacions Unides, que obliga els poders públics a la protecció de la família.

Tres sentències en dos anys

El TS va fer efectiva el juliol del 2017 la paternitat d’una dona respecte a dues menors que van néixer en un ventre de lloguer de les quals tenia la custòdia des de feia onze anys. El maig passat va reconèixer la paternitat a un home andorrà d’una nena gestada en un ventre de lloguer als Estats Units. Al juliol va fer efectiva una que donava la paternitat d’un nen a una parella d’homes.

LES CLAUS

1. Subrogació

Mare de lloguer als Estats Units

La parella andorrana va fecundar amb la seva esperma un òvul anònim que va ser gestat per una dona a canvi de diners. Un tribunal de l’Estat nord-americà de Missouri va reconèixer el passat mes de març la paternitat dels nadons, un nen i una nena, a la parella andorrana.

2. Tribunal

El Superior reconeix la sentència

El Tribunal Superior de Justícia ha estimat la demanda d’exequàtur de la sentència del tribunal de família de Saint Louis Twins presentada pels pares dels dos menors. El ministeri públic, com en la resta de casos similars, no es va oposar a atorgar l’exequàtur.

3. Jurisprudència

Quarta decisió en el mateix sentit

Amb la darrera estimació d’una demanda d’exequàtur d’una paternitat subrogada, és la quarta que els tribunals andorrans atorguen en aquest sentit. La primera va ser el juliol del 2017, la segona el maig d’aquest any i la tercera el mes de juliol passat.

tracking