Ciència

Andorra és el segon país del món on les dones que beuen prenen més alcohol

Un estudi de la revista ‘The Lancet’ assegura que consumeixen una mitjana de 3,4 begudes al dia

Andorra és el segon país del món on les dones que beuen prenen més alcohol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra és el segon país del món on les dones que consumeixen alcohol ho fan amb més quantitat, segons un estudi publicat recentment per la revista The Lancet. L’estudi, fet a 195 països amb dades des del 1990 al 2016, ha tingut en compte l’efecte turisme per donar més coherència als resultats. Les dones residents a Andorra consumien l’any 2016 una mitjana diària de 3,4 begudes amb alcohol, només superades per les ucraïneses, que en bevien 4,2. Respecte dels homes residents a Andorra, el consum el 2016 era de 4,3 begudes amb alcohol, molt lluny del país on aquest gènere beu més quantitat diària. Es tracta de Romania, on els homes beuen 8,2 dosis d’alcohol al dia, seguits dels portuguesos, amb 7,3. L’estudi indica que per beguda alcohòlica es pot considerar tant la cervesa, com el vi i els licors.

The Lancet també ha inclòs dins l’estudi les morts que l’alcohol provoca cada any en els 195 països estudiats. Per Andorra han calculat que un 4,3% de les morts de dones que es van produir el 2016 es poden atribuir al consum de l’alcohol. Consideren que unes 22 dones haurien mort per malalties sobrevingudes pel consum d’alcohol o accidents. Igualment, calculen que almenys un 11% de dones viuran menys del que haurien pogut viure si no haguessin consumit alcohol. En el cas dels homes residents a Andor­ra, l’any 2016 un 8,2% de les morts es poden atribuir al consum d’alcohol. Responsabilitzen 35 morts a la beguda i calculen que un 9,1% dels homes viuran menys anys per haver consumit alcohol.

L’estudi, una investigació internacional liderada per la Universitat de Washington i impulsada per la fundació Bill i Melinda Gates, situa l’alcohol, consumit per més del 30% de la població mundial, com el principal factor de risc de mort prematura i discapacitat en persones d’entre 15 i 50 anys. Els efectes perjudicials sobre la salut d’aquesta beguda es produeixen a partir de dosis mínimes, fet pel qual els autors remarquen que no hi ha un consum segur, per petit que sigui, i criden a revisar les recomanacions i polítiques de prevenció a escala mundial per reduir-lo. “Els nostres resultats mostren que el nivell més segur de consum d’alcohol és zero”, remarquen a The Lancet.

La investigació revela que el gènere masculí és el que més pateix els efectes de l’alcohol. Gairebé un 7% de totes les morts d’homes que es van produir el 2016 es van deure a problemes associats amb el seu consum, mentre que en dones el percentatge va ser del 2%. A nivell global, l’alcohol és el setè factor de risc de mort prematura i discapacitat. No obstant això, si es consideren les persones entre 15 i 50 anys, aquesta substància escala fins al primer lloc, ja que el 2016 va provocar un 12% de les morts en homes i un 4% de les morts en dones d’aquest col·lectiu. En aquest rang d’edats les morts es deuen sobretot a tuberculosi, accidents de trànsit i dany autoinfligit –per exemple, suïcidis–. Per sobre dels 50 anys, la principal causa de mort associada a l’alcohol és el càncer.

Els investigadors diuen que tot i que l’alcohol té un efecte protector sobre la malaltia coronària, la resta d’efectes perjudicials sobrepassen amb escreix els beneficis protectors a qualsevol dosi.

El país on una major proporció de la població consumeix alcohol és Dinamarca, on ho fan un 97% dels homes i un 95% de les dones. A l’altre extrem se situen països com el Pakistan o Bangladesh, on beu menys d’un 1% de la població.

tracking